ПРИЈЕДОР, 1. МАРТА  – Томислав Прпош, један од оснивача ДНС-а, дугогодишњи високи функционер и један од најпрепознатљивијих политичара те странке, вечерас је у Приједору изабран за предсједника приједорског градског и регионалног одбора Демократског савеза /Демос/.

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић изразио је задовољство што странка у Приједору има подршку.

“Знамо да је овдје дуго година на власти практично једна политичка опција, да су грађани везани на овај или онај начин, али људи који су се одлучили за овај корак имају подршку међу грађанима Приједора. Надам се да ће то бити једна успјешна политичка организација”, рекао је Чубриловић.

Он је најавио да ће се права вриједност Демоса показати на наредним локалним изборима и да би до краја марта требало да се потпуно заокружи оснивање одбора по локалним заједницама.

“Хоћемо да покажемо да су погријешили они који су нас искључили из странке”, поручио је Чубриловић у обраћању изборној скупштини.

Члан Градског одбора Демоса Приједор Ранко Колар рекао је да нико није очекивао оволико пуну салу кина “Козара” у Приједору. Колар је напустио Социјалистичку партију и формално је самостални одборник у Скупштини града Приједора, а дјелује у складу с политиком Демоса.

“Један број /чланова СП-а/ је сигурно дошао за мном и још очекујем да ће доћи. Никога нисам звао, да не бих слабио Социјалистичку партију. То ми није циљ”, рекао је Колар.

Предсједник Градског одбора СНСД Приједор Саша Бурсаћ рекао је да приједорски Демос пролази сада кроз оно што је СНСД прошао 1999. године јер у то вријеме кад се учланио у СНСД у његовом селу се није смјела споменути та странка.

“Зато, честитам на храбрости и одважности да идете својим путем. Ви вечерас шаљете поруку да имате јасан став”, поручио је Бурсаћ и додао да се ових дана дешавају политичке промјене у Приједору и да је Демос добродошао у групацију окупљену око СНСД-а.

Милан Тубин, предсједник Градског одбора СДС-а Приједор /иако о тој функцији не постоји сагласност већине чланова одбора/ рекао је да је СДС вечерас добио великог политичког пријатеља у Приједору и некога с ким ће градити будућност у овом граду.

“Сви скупа треба да кренемо напријед и надам се да ћемо имати неке промјене до краја овог мјесеца. Потребно нам је да промијенимо политичку слику Приједора јер је ово град трећи по велични, а по развоју, можда, десети. Ми га морамо вратити на мјесто које му припада, а то је одмах иза Бањалуке”, поручио је Тубин.

Предсједник приједорског Одбора Уједињене Српске Ненад Мејакић позвао је Демос да стане уз блок партија које се залажу за што бољу слику Приједора и за боље сутра народа.

“Предајем вам титулу најмлађе српске политчке партије у Приједору”, поручио је Мејакић.

Изборној скупштини приједорског Демос-а присуствовали су представници приједорских одбора СНСД-а, СДС-а, ПДП-а и Уједињене Српске, посланици у Народној скупштини Републике Српске Дражен Врховац и Драгослав Кабић, осим Милана Тубина, функционери Демоса Боран Босанчић и Дамир Ћопић, те Предраг Старчевић, један од четири одборника ДНС-а у Скупштини града Приједора за које су медији данас извијестили да су напустили клуб те странке.

Осим предсједника, изабрани су и чланови Градског одбора, те статутарна комисија и надзорни одбор ДЕМОС-а Приједор.