БАЊА ЛУKА, 28. август – Директор “Аутопутева Републике Српске” Душан Топић изјавио је да је на јавни позив за финансирање пројектовања и изградњу ауто-пута који би Бањалуку и Републику Српску повезао са Београдом већ стигло око 40 пријава.

Топић каже да је позив за дионицу Вукосавље-Брчко-Бијељина-Рача, дужине 70 километара, прије десетак дана расписало предузеће “Аутопутеви Републике Српске”.

“Први пут ‘Аутопутеви’ су расписали тендер који обухвата финансирање, пројектовање и изградњу ауто-пута који би Републику Српску, повезао са Београдом. Вриједност радова процијењена је на 1,35 милијари KМ”, рекао је Топић за Радио Републике Српске.

Он је истакао да се пријавило десет великих грађевинских компанија које су у стању да самостално обаве овај посао.

“Пријавило се и неколико домаћих фирми и банака, а сви би требало да се удруже. Вјерујем да ће бити довољно заинтересованих компанија и да ће крајња цијена овог пројекта бити реална. Ауто-пут је подијељен на три дионице”, навео је Топић.

Говорећи о плану парцелације, Топић је рекао да је на дионици Вукосавље-Брчко било примједби мјештана, које су у међувремену ријешене.

“На дионици Брчко-Бијељина до Раче није било спорних питања, с обзиром на то да је предузеће ‘Аутопутеви Републике Српске’, радило план парцелације, а град Бијељина просторни план”, појаснио је Топић.

Говорећи о изградњи моста на ријеци Сави у Градишци, Топић је рекао да радови теку планираном динамиком и да је у току постављање челичне конструкције.

Он очекује да ће до краја наредне године овај мост бити завршен.

“Завршетак моста условљен је наставком радова на изградњи везне саобраћајнице у Хрватској, за шта је у току тендер за избор извођача. Готово половина посла завршена је и на првој фази Kоридора ‘Пет це’ кроз Републику Српску на петљи Јоховац–Руданка”, рекао је Топић.