ГРАДИШKА, 27. ФЕБРУАРА – Директор “Аутопутева Републике Српске” Душан Топић рекао је данас да је ауто-пут према Србији приоритет када је ријеч о реализацији планираних пројеката.

“Желимо првенствено да одговоримо на иницијативу Србије која је почела да гради ауто-пут Kузмин-Рача и мост преко ријеке Саве код Раче, тако да је наш приоритет да с те стране покренемо активности”, рекао је Топић новинарима у Градишци.

Он је навео да је усвојен план парцелације за дио од Раче, поред Бијељине до Брчког и у марту био требало да буде усвојен и за дионицу Вукосавље-Брчко.

“Припремамо експропријацију, усвојен је посебан закон за експропријацију на потезу од Вукосавља до Раче, а у припреми је и израда планске документације”, навео је он.

Топић је нагласио да је циљ да у овој години буде дефинисан начин финансирања за цијели потез, а то је Вукосавље-Брчко 31 километар и Брчко-Бијељина-Рача 37 километара, плус 35 километара коридора ‘Пет це’ који још није дефинисан.

“Имамо партнере са којима преговарамо, Европска инвестициона банка, три кинеске и једна турска компанија. У првом дијелу године би требало да дефинишемо извор финансирања, а да до краја године идемо на уговарање да би наредне могли да кренемо са радовима, бар на неким од поменутих дионица, а што да не и на цијелом потезу”, навео је Топић.

Према његовим ријечима, тренутно се реализују два пројекта који, како је нагласио, у финансијском смислу нису тако велики као ранији, али су веома битни, првенствено мост у Градишци који је вишеструко значајан за мрежу ауто-путева у Српској, али и за привреду.