БАЊА ЛУКА, 04. априла – Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је тржиште у Српској тренутно стабилно и да нема страха од несташице робе, те истакла да надлежне службе константно прате стање с циљем правовремене интервенције.

Гашићева је навела да је Влада Српске почетком марта донијела закључак о покретању интервентне набавке основних животних намирница, житарица и нафте у укупној вриједности од 15 милиона KМ.

“У случају потребе, набављени производи и сировине биће пуштени у промет, с циљем успостављања стабилности тржишта”, рекла је Гашићева за “Вечерње новости”.

Говорећи о расту цијена у трговинама, Гашићева је указала да то у посљедње двије године представља глобални проблем који се прво посматрао као једна од посљедица пандемије вируса корона, а сада сукоба Русије и Украјине.

“Влада Републике Српске искористила је могућност да донесе административне мјере ограничења маржи на основне животне намирнице и нафту. Нажалост, стални раст набавних цијена производа и сировина утиче на раст цијена и поред тих мјера”, рекла је Гашићева.

Осврћући се на туристичку сезону, Гашићева је истакла да су туристички показатељи сада и више него охрабрујући јер је број туриста у прва два мјесеца ове године знатно већи него у истом периоду лани.

“Kада погледамо бројке за 2021. годину, али и показатеље за прва два мЈесеца ове године – можемо рећи да се туризам у Српској полако опоравља”, рекла је Гашићева.

Она је истакла да је Влада Републике Српске одлучила да са пројектом туристичких ваучера настави и у овој години јер туристички показатељи за 2021. кажу да је дошло до знатног раста броја домаћих туриста и верује се да је то један од резултата пројекта.

“Тренутно смо у процесу финализације свих потребних докумената и техничких услова неопходних за реализацију пројекта и очекујем да ћемо ускоро завршити све те процедуре и изаћи у јавност са датумом када ће пројекат поново започети”, рекла је Гашићева.

Она је нагласила и да потенцијал за напредак у туристичком сектору постоји у руралном туризму, односно туризму који је окренут природи и боравку у њој, а то је управо оно што Српска нуди.