БАЊА ЛУКА, 21. децембра – У борби за опстанак и самоопредјељење српског народа на овим просторима и успостављање Републике Српске као државотворне заједнице, улога Народне скупштине Српске је од пресудног значаја, истакао је данас предсједник републичког парламента Недељко Чубриловић.

Чубриловић је током обраћања на округлом столу у Бањалуци поводом 30 година постојања Народне скупштине Републике Српске, нагласио да је Народна скупштина Српске имала историјску мисију, позивање и одговорност.

Он је додао да чињеница да је након њеног формирања створена, одбрањена, легализована и учвршћена Република Српска, најбоље потврђује оправданост стварања Народне скупштине.

“Можемо са правом констатовати да је, у протеклих 30 година, Народна скупштина Републике Српске одиграла значајну, па можда и кључну улогу у развоју Српске, изградњи правног система, у политичкој еманципацији српског народа и очувању његове слободе и права на самоодређење, те права на властиту државност и очување националног идентитета”, навео је он.

Према његовим ријечима, парламент Српске је извор легитимитета и основ легалности, темељ државотворности Републике Српске.

Чубриловић је оцијенио да изазови са којима се суочава ововремени сазив Народне скупштине, као и Република Српска у цјелини, нису ништа мањи и лакши него што су били они у ранијем периоду.

“Због тога сматрам да треба нагласити да се и данас, у критичним тренуцима и изазовима за опстанак наше Републике, мора промовисати и дугорочно постићи српско јединство у вези са основним виталним националним интересима”, истакао је Чубриловић.

Он је навео да је без обзира на структуру свих досадашњих сазива, Народна скупштина Републике Српске сачувала свој дигнитет као политички и најважнији законодавни орган.

“Народна скуштина и даље ће бити мјесто сабора народних представника, без обзира на њихово политичко опредјељење, кроз њу ће говорити и дјеловати дух нашег народа. Народну скупштину треба да чувамо и сачувамо, бранимо и одбранимо те неокрњену предамо у насљеђе будућим генерацијама”, поручио је Чубриловић.

Он је напоменуо да се на овом скупу обраћа у име десет сазива Народне скупштине, која је до сада имала седам предсједника и 30 година парламентаризма.

Према његовим ријечима, ове чињенице говоре саме за себе, говоре о континуитету, о зрелости, институционалности и државотворности нашег народа на овим просторима.

“Веома је важно да и академска заједница обиљежава овај јубилеј, расправља и проноси мисао о државотворности српског народа, Републике Српске и свих њених грађана”, додао је Чубриловић.

Чубриловић је нагласио да се овим скупом на Факултету политичких наука Универитета у Бањалуци показује приврженост заједничком нациналном, народном, есенцијалном и сваком другом циљу – циљу опстанка и развоја Републике Српске.

“Готово сваки пут када су се дешавале велике промјене у свјетској политици, ми смо директно осјећали посљедице тих промјена. Тако је било прије 30 година, а тако је, нажалост, и данас. Међутим, данас имамо Републику Српску и нашу Народну скупштину која наставља правни, политички и институционални континуитет српског народа у БиХ”, рекао је Чубриловић.