БЕОГРАД, 23. децембра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић истакли су да ће уложити максимум напора у даље унапређење односа између Србије и Српске и два парламента.

Чубриловић је рекао новинарима, након састанка у Београду са Дачићем, да је изузетна част и задовољство што је на састанку константовано да је Србија фактор стабилности у овом дијелу свијета због политике коју води, држећи до ставова свог народа, поштујући своју нацију и подржавајући Србе у БиХ, односно у Републици Српској.

“Наставићемо сарадњу. Важна је сарадња између свих институција. Kористимо оно што је Дејтонски споразум дао нама за право, а то су Специјалне паралелне везе које имамо са Србијом, да и на овом нивоу држимо до тога”, рекао је Чубриловић.

Он је навео да је досадашња сарадња два парламента била на завидном нивоу и да постоји спремност Дачића да се настави истим путем и темпом.

Чубриловић је рекао да је позвао Дачића у посјету Српској, која ће бити уприличена у првом кварталу идуће године, у зависности од услова пандемије вируса корона, да се договори и настави сарадња на нивоу комисија које већ раде.

“Те комисије су из различитих одбора и једног и другог парламента и, свакако, имају једна другој шта да понуде и подуче, поготово нас из Републике Српске, с обзиром на младу демократију и парламентаризам – догодине ће бити три деценије”, рекао је Чубриловић.

Он је рекао да је однос Србије према Републици Српској кроз разне врсте подршке – од подршке развоју школа, домова здравља и свега што живот значи, до отварања нових радних мјеста и оспособљавања људи на одређеним просторима на самосталан живот – сигурно има велики значај.

Чубриловић је рекао да Република Српска подржава ставове Србије у политичким смислу у свим сегментима и заинтересована је, као и њени грађани, за све што су заинтересовани и грађани Србије.

Он је рекао да руководства Српске и Србије, на челу са предсједавајућим и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједником Србије Александром Вучићем, урадила много у протеклих неколико година и то може да буде примјер како даље да се настави.

Чубриловић је захвалио Дачићу за пријем и за све оно што Србија чини према Српској.