БАЊА ЛУКА, 25. фебруара – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је усвајање првог Устава Српске било визионарско, јер је био темељ слободе српског народа.

“Овај устав је био основа за дјеловање тадашње републике српског народа у БиХ. Омогућено је њено функционисање, а касније развој и напредак Републике Српске. То је довело и до тога да Српска у Дејтону буде призната као један од ентитета у БиХ и саставни дио државне заједнице”, изјавио је Чубриловић Срни поводом 30 година од усвајања првог Устава Републике Српске.

Он је истакао да се у обзир морају узети и историјске чињенице и околности у којима је донесен први Устав Републике Српске.

“Деведестих година прошлог вијека српски народ је желио да сачува тадашњу државу. Међутим, други народи су хтјели да напусте Југославију и формирају своју државу, а дешавања у БиХ су опредијелила српски народ да донесе Устав”, каже Чубриловић.

Говорећи о промјенама Устава Републике Српске, Чубриловић оцјењује да у овом тренутку нису могуће, али да је реално да се Српска настави борити за очување уставности, надлежности и свега што јој је омогућено Дејтонским мировним споразумом.