ФОЧА, 21. маја – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је увођење наставе на енглеском језику за стране студенте на Медицинском факултету у Фочи јединствен примјер у Српској и да је потребна подршка свих надлежних институција да се прошире капацитети студентског смјештаја.

Чубриловић је, након састанка са начелником општине Миланом Вукадиновићем, навео да Медицински факултет у Фочи заслужује пажњу цијеле Републике, јер на најбољи начин промовише њено образовање и здравство.

Он је нагласио да је Фоча једна од локалних заједница у Српској које предводе млади људи који имају добре идеје и велику жељу да ураде нешто по чему ће остати препознатљиви.

“Сигурно да ће начелник имати подршку од свих структура власти. Фоча има перспективу са младим људима, са идејама и областима у којима постаје препознатљива, попут здравства и образовања, и оно што буде зависило од Народне скупштине сигурно неће изостати”, рекао је Чубриловић.

Начелник општине Милан Вукадиновић рекао је да ће општина обезбиједити земљиште и све неопходне дозволе за изградњу додатних смјештајних капацитета за студенте.

Он је навео да су предсједника Народне скупштине Српске упознали са функционисањем локалне заједнице.

“Имамо пуну подршку пређедника Чубриловића за све развојне пројекте Владе и свих надлежних министарства”, рекао је Вукадиновић.

Након састанка у општини, Чубриловић и Вукадиновић посјетили су Медицински факултет гдје су у завршној фази радови енергетке ефикасности и надоградње спрата.

Они су са деканом Дејаном Бокоњићем разговарали о будућим плановима и улагањима, с обзиром да из године у годину ова високошколска установа уписује све већи број студената.

Бокоњић је рекао да су прошле године имали рекордан упис, а да велико интересовање очекују и ове године, поготово долазак већег броја страних студената.

“Настава на енгелском језику почела је ове године, а због пандемије одвијала се онлајн. То су углавном студенти из региона, а имамо по једног студента из Египта и Италије”, рекао је Бокоњић.

Он је додао да, уколико се ситуација са вирусом корона стабилизује, очекују упис студената из Бангладеша, Индије, Непала, Турске, Блиског Истока, Сјеверне Африке.

“Надамо седа ће од септембра и октобра ситуација бити боља, тако да ћемо имати заиста велики број студената и планирамо да наставимо ту причу. Имамо пуно захтјева са универзитета у региону и широм Европе за преписом студената”, навео је Бокоњић.

Он је напоменуо да Медицински факултет има велики интерес да се изгради додатни смјештајни капацитети за студенте, а уз то и велика конференцијска сала за конгресе за више од 500 људи.

“Имамо пуно интересовања, поготово у љетном периоду, да спојимо то са природним љепотама Фоче. Да, осим у научном сислу, промовишемо културни и конгресни туризам на овим просторима, што је заиста потребно”, рекао је Бокоњић.