САРАЈЕВО, 29. марта – Посланик ДЕМОС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Чедомир Стојановић изјавио је данас да је имао личну, професионалну и људску потребу да данас буде уздржан на гласању о Приједлогу закона о буџету институција БиХ.


Према његовим ријечима, ту обавезу је имао и као дугогодишњи привредник и представник грађана у бх. Парламенту.

”Предложени буџет је потрошачки, а не развојни, а за плате и и накнаде предвиђено је око 73 одсто буџетских средстава”, упозорио је Стојановић.

Коментаришући предвиђена издвајања за Министарство одбране БиХ, Стојановић је нагласио да се огромна средства издвајају за то министарство, посебно имајући у виду стање у оружаним снагама БиХ.

”За плате и накнаде запослених у оружаним снагама БиХ, којих је око 10.000, предвиђено је увећање за више 76 милиона КМ, што је недопустиво”, рекао је Стојановић.

Он је истакао како је посебно неприхватљиво да се за повећање бруто плата и трошкова запослених у институцијама БиХ буџет увећава за више од 190 милиона КМ.

”Слажем се да су лична примања ниска, имајући у виду и поскупљења у протеклом периоду, али морамо узети у обзир и одлазак великог броја грађана из БиХ, управо због оваквих одлука”, рекао је Стојановић.

Он  је истакао да су се, умјесто повећавања плата запосленим у институцијама БиХ, могле обезбиједити плате у бруто износу од 2. 000 КМ за 8.000 новозапослених и за покретање нових производних циклуса.