УГЉЕВИК, 29. марта – Директор Рудника и Термоелектране Угљевик Чедомир Стојановић истакао је данас да је у тој фирми из категорије породица погинулих и заробљених бораца запослено више од стотину радника и ниједан радник из ове, нити било које друге категорије, није отпуштен.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС

РиТЕ УгљевикФото: РТРС

Стојановић у саопштењу демантује наводе појединих медија да је отпушено неколико радника, дјеце погинулих бораца, истичући да је “та информација пласирана од оних који не желе завођење реда у РиТЕ Угљевик, који су за вријеме свог мандата фирму ојадили за милионске износе и којима сметају мјере актуелног руководства усмјерене ка унапређењу пословања”.

– Лаж је и да се у овој фирми запошљавању канцеларијски радници, али је истина да РиТЕ Угљевик у сваком моменту запошљава између 50 и 60 људи уз уговор о обављању привремених и повремених послова, и то из најугроженијих породица, а свака два мјесеца врши се ротирање ангажованих радника како би што више људи добило шансу да ради у овом предузећу – рекао је Стојановић.

Он је подсјетио да је РиТЕ Угљевик потписао протокол о сарадњи са Борачком организацијом и Заводом за запошљавање Републике Српске кроз који настоји, према потребама, да ангажује и демобилисане борце Војске Републике Српске.

– О пословној политици оних који су прије мене били на челу ове фирме, а који у појединим медијима наручују најприземније неистине о пословању РиТЕ Угљевик, најбоље говори податак да је на крају 2017. године у овом предузећу био запослен 1.891 радник. За вријеме мандата бившег директора Ђорђа Поповића запослено је и по различитим основама ангажовано чак 560 радника. Већина ангажованих тада је распоређена у администрацију – наглашава Стојановић.

Он је истакао да је за само један дан, и то након смјене, бивши директор и посланик ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Ђорђе Поповић потписао уговоре на неодређено вријеме за 175 радника.

– То није био случај ни у вријеме масовног пријема радника након изградње када је Термоелектрана Угљевик пуштана у рад, а директно је усмјерен ка урушавању фирме – оцјењује Стојановић.

Према његовим ријечима, поред неконтролисаног и непотребног запошљавања радника, Поповић је задужио РиТЕ Угљевик за 38 милиона КМ кредитних средстава, која су ненамјенски потрошена.

– Актуелно руководство РиТЕ Угљевик нема ниједну мрљу у свом раду и на то сам поносан. Мрљама оних којима смета завођење реда и домаћинско пословање у новој фирми нека се баве они који су за то задужени – поручио је Стојановић