УГЉЕВИК, 17. априла – Пословодство Рудника и Термоелектране Угљевик потписало је данас уговоре о стипендирању са 70 редовних студената и 20 младих људи који ће стручно усавршавање наставити на мастер студијима.

Стипендије мјесечно износе 170 КМ, а годишње се за ове намјене издваја око 250.000 КМ.

И овим примјером, предузеће које је највећи произвођач струје у систему Електропривреде Српске, још једном је показало да социјално и друштвено одговорно.

Имајући у виду да су, у складу са Правилником овог предузећа, највећи критерији били успјех у школовању и имовинско стање, ова помоћ им је, кажу стипеднисти, веома драгоцјена.

Радослава Симикић из Прибоја код Лопара, која је добила стипендију, студент је треће године Факултета организационих наука у Београду, смјер операциони менаџмент

– Желим да се захвалим пословодству и радницима који су нас подржали,. Ово је подстрек за све нас студенте који смо добили ову стипендију. Много нам значи што су препознали наш рад и труд. Ова стипендија ће нам помоћи да лакше завршимо студије и боримо се кроз живот. Помоћи ће нашим родитељима који се одричу много тога да би нас школовали и извели на прави пут – рекла је Радослава.

Стојанка Тешић из лопарског села Тобута, студент је друге године Филолошког факултета у Бањалуци, смјер руски и српски језик и књижевност.

– Моји родитељи се баве пољопривредом а школују мог брата и мене. Није лако, али дају све од себе. Улагањем у нас, кажу, улажу у своју будућност. Ми смо захвални РиТЕ Угљевик је ће нам ова стипендија омогућити безбрижније школовање – каже Стојанка.

Недељко Костић из Угљевичке Обријежи, студент је друге године Природно-математичког факултета у Београду. Будући да је на буџету висином стипендије може да покрије обавезе према факултету.

– Пружа ми могућност да се усавршавам па ћу уписати и мастер. Надам се да ћу моћи да одужим предузећу али и својој локалној заједници који су препознали и подржали нашу жељу за школовање – каже младић.

”Стипендије мјесечно износе 170 КМ, а годишње се за ове намјене издваја око 250.000 КМ”, истиче генерални директор РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић, напомињући да ово предузеће стипендира и 6о студената са којима су уговори потписани у претходном периоду.

– Настављамо са праксом да помажемо младе људе жељне знања. Ово је и прилика да покажемо како помоћи младе али и околину у којој послујемо и живима – каже Стојановић.

РиТЕ Угљевик је и у првом кварталу ове године позитивно је пословало. Произведено је 420 гигават сати што је 33 одсто електричне енергије у РС. Поносни су и на улагања у опрему са вишим нивиом технолошке развијености.

Граде и постројење за одсумпоравање дима чиме се стварају претпоставке за испуњавање европских еколошких стандарда и стабилну производњу струје у будућности.