БИЈЕЉИНА, 20. фебруара – Потпредсједник ДЕМОС-а и бивши директор РиТЕ ‘’Угљевик’’ Чедомир Стојановић упозорио је данас да је због незнања вођења предузећа од стране актуелног руководства, термоелектрана пред стајањем.


-Непријатно сам изненађен данашњим изјавама мог насљедника на мјесту првог човјека РиТЕ Угљевик Дике Цвијетиновића. Суочен са проблемима, са којима очигледно не зна да се носи, Цвијетиновић свој нерад и јавашлук, те проблеме у којима се РиТЕ ’’Угљевик’’ тренутно налази, жели да прикаже као “грешке претходне управе”, аболирајући себе и своје сараднике за све што јесу или нису урадили у ових годину и два мјесеца од како је предузеће у њиховим рукама – рекао је Стојановић.

Према његовим ријечима, данашње стање у предузећу, којим од краја 2022. године управља Цвијетиновић заједно са сарадницима, умногоме је посљедица управо његових потеза.

-“Претходна управа”, позната поштапалица директора Цвијетиновића, фирму је провела кроз један од најтежих периода још од рата, а споменућу само да смо радили у условима пандемије ковида, потпуног поремећаја тржишта изазваног ратом у Украјини, те великих блокада у набавци које су биле плод догађаја на локалној политичкој сцени. За више од четири године које сам провео на челу РиТЕ ’’Угљевик’’, ни једном нисам изјавио да је за било који проблем с којим сам се сусрео, а било их је итекако, крива претходна управа. Свако ново руководство затећи ће и наслијеђене проблеме. Тако је било са свим претходницима господина Цвијетиновића. Међутим, само он своје лоше резултате, више од годину дана касније, покушава да припише руководству које је водило фирму прије њега – нагласио је Стојановић.

Он је истакао како би било добро да Цвјетиновић објасни како је то претходно руководство, у изузетно сложеним околностима, успјело да врати скоро 60 милиона КМ дуга, а да дуг према добављачима није увећан.

-Како је у вријеме његовог претходника на руднику увијек било активно 22 или више дампера, док је данас ситуација таква да је ријеткост да их је активно преко десет? Зашто Цвијетиновић, када већ критикује претходну управу, не спомене и један од највећих инвестиционих циклуса улагања у механизацију, када су набављена четири дампера, два багера, три булдозера и већи број “ситне” механизације? Можда је један разлога зашто директор Цвијетиновић не вади из уста претходну управу тај што би онда морао причати о својој управи – рекао је Стојановић.

Он је истакао да би Цвјетиновић морао да објасни зашто је тендерска набавка услуге изградње дијела платоа у РЈ Рудник плаћена 936.000 КМ, када је то посао који се могао одрадити ресурсима које предузеће већ посједује.

-Предузеће на чијем сте челу, господине Цвијетиновићу, било би барем у мало бољој ситуацији да нисте куповали медијску наклоност набавкама “медијских услуга” вриједних преко пола милиона марака. Можда се тај новац могао и паметније употријебити за добробит предузећа и његових радника. Или новац који сте, потпуно беспотребно, употријебили за набавку трећег ватрогасног возила, у моменту када машине на руднику стоје због недостатка дијелова – рекао је Стојановић.

Он је истакао и проблем експропријације, додајући да је од Цвјетиновића очекивао да за 14 мјесеци урадили нешто више.

-А једино што сте заправо урадили јесте експропријација, мимо свих прописа, двије парцеле власника Н.П. и Г.П., које се налазе изван експлоатационог поља. Експропријацијом те двије парцеле које и нису угрожене рударским радовима, предузећу је створена обавеза од око 720.000 КМ – упозорио је Стојановић.

Према његовим ријечима, посљедица свега наведеног, а прије свега посљедица незњања вођења предузећа, јесте да је термоелектрана пред стајањем због недостатка угља.

-У вријеме претходне управе, вашег омиљеног алибија за све, на депоу је увијек било преко 150.000 тона угља.Смијете ли јавности рећи колико га има данас – упитао је Стојановић актуелног директора РиТЕ ’’Угљевик’’ Дику Цвјетиновића.