БАЊА ЛУКА, 29. јула – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да су Бошњаци у БиХ страна која опструише свако договарање домаћих политичких актера, јер су све карте бацили на странце, од ОХР-а па до амбасада и других, пошто се уздају да ће они умјесто њих издејствовати рјешења која су најбоља за њих.

“Актуелни бошњачки политичари, без обзира из које политичке опције долазе – разлика између њих је минимална, тактичке природе и домета – полазе од тога да су Бошњаци најбројнији народ у БиХ, што је тачно и што нико и не оспорава, али они иду и даље, па из те чињенице изводе већа права за себе у односу на права других конститутивних народа. Е, тако не може! И неће моћи! Јер, БиХ се може градити и она може опстати само уколико је базирана на равноправности све три њена народа и два ентитета”, истакао је Чубриловић.

Он је за лист “Слово” из Кичинера у Канади рекао да у БиХ нема доминантних народа, јер она није попут Србије, Словеније или Мађарске, на примјер, у којима се зна који је народ већински, па су и те државе примарно државе већинских народа.

“Што се нас Срба тиче, ми ћемо се борити да сачувамо свој положај и права конститутивног народа, што нам је гарантовано и Дејтонским мировним споразумом”, истакао је Чубриловић, додавши да су свакодневни покушаји оспоравања дејтонске позиције Републике Српске, самим тим и Устава БиХ.

Он је рекао да не прође ниједан дан у посљедњих неколико година, а да неко из политичког Сарајева, из бошњачког корпуса не доведе у питање Републику Српску, да не каже да је она настала на “геноциду над Бошњацима” и да због тога не треба да постоји.

“Сваки дан Изетбеговић и његови трабанти оптужују Србе да су ‘геноцидаши’, да је најбоље да се БиХ унитарно уреди, без ентитета и кантона и слично. Шта је то него атак на уставну позицију Републике Српске. Лијепе нам најгоре етикете, а пред странцима, пред лицем европске и свјетске јавности изигравају невинашце које се залаже за наводни суживот, толеранцију, грађанске вриједности и државу. Нас оптужују за геноцид и најгоре ратне злочине, а неће да признају да су и сами чинили ратне злочине, посебно етничко чишћење, због чега данас готово да и нема Срба у ФБиХ”, констатовао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Српске рекао је да су Срби у ФБиХ статистичка грешка, а при томе Бошњака у Републици Српској има око 14 одсто и нико их не доводи у питање.

Он је нагласио да се у БиХ свакодневно крши Дејтонски мировни споразум, односно Устав БиХ, те да примјера за то има безброј, од дјеловања Уставног суда БиХ, до понашања политичких органа на нивоу БиХ, па чак и органа правосуђа.

“Бошњачки политичари мисле да је сврха њиховог постојања и дјеловања оспоравање постојања и надлежности Републике Српске. Њих ништа друго не интересује. Они би да преузму надлежности које сад по Уставу БиХ имају ентитети, да њих развласте, да формирају нове институције и органе на нивоу БиХ, иако ни постојећи нису испунили очекивања и разлоге свог постојања. Све то ствара атмосферу да се Република Српска мора бранити од тих насртаја на свој суверенитет, који је наравно ограничен, јер Република Српска је ентитет, а не држава у пуном капацитету, а не да сву своју пажњу и енергију усмјери на влстити економски и социјални развој. Да би се та суморна атмосфера некако промијенила, Република Српска је прије неколико недјеља предложила платформу за разговоре унутар БиХ о њеној даљој судбини, одосима унутар ње, али без иностраног посредовања у тим разговорима. Нажалост, бошњачка страна није показала интерес за такве разговоре и евентуално договоре за будућност БиХ. Због тога она и јесте упитна, јер такво стање у њој не неподношљиво и Република Српска га неће још дуго моћи трпјети”, поручио је Чубриловић.

На питање како се у свему томе понаша међународна заједница, Чубриловић је одговорио да је она саставни дио те оркестриране харанге која се већ годинама води против Републике Српске и српског народа, без обзира да ли он живи у Републици Српској, Србији, Црној Гори, Хрватској или негдје друго.

“Нажалост, међународна заједница, тачније један њен дио, овдје није дио рјешења, већ дио проблема. Јер, не би се бошњачка страна понашала тако како се понаша да нема прећутну или отворену подршку међународне заједнице. У свему томе, највећи проблем је дјеловање високог представика тзв. међународне заједнице у БиХ, који за 25 година, колико та институција постоји и дјелује у БиХ, није постигла резултате због којих је основана. То се може рећи и за дјеловање Трибунала у Хагу”, истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да према пресудама суда у Хагу испада да су у грађанском рату у БиХ само Срби починили ратне злочине, док су припадници других народа тек спорадично починили неки злочин против Срба, а сви знају да није тако.

“Трибунал својим несразмјерним пресудама није довео до помирења народа у БиХ нити до јачања повјерења међу њима. Напротив, својим пресудама је само ојачао увјерење српског народа да његове жртве нису равноправне са жртвама из других народа. А са таквим увјерењем не може се ићи напријед и градите неки суживот у БиХ”, констатовао је Чубриловић.