ДОЊА ГРАДИНА, 26. априла – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да су људи у систему концентрационог логора Јасеновац побијени само зато што су једне вјере, што су Срби и што је неко мислио да такви не треба да постоје, те је због тога важно обиљежавати тај историјски датум како се то никада, нигдје и никоме не би догодило.

“Зато је важно да што више људи буде упознато са овим догађајима. Нас интересује само истина”, поручио је Чубриловић у Доњој Градини на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког золочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Чубриловић је нагласио да многе државе немају 500.000 становника колико је убијено Срба у концентрационом логу Јасеновац.

“Зато грађани Републике Српске и сви Срби гдје год били треба да помињу и памте овај датум и да истину преносе на генерације које долазе како се ово никада никоме не би десило”, рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да су поражавајући резултати анкета проведених на простору који је некада покривала Независна Држава Хрвастса да омладина школског и студентског узраста не зна шта је Јасеновац, гдје је он и који су се догађаји ту збили, а да се не говори о размјерама жртава.

“Због тога овај датум треба да се обиљежава и да се нашем народу објашњава шта је Јасеновац и због чега се десио”, истакао је Чубриловић.