БАЊА ЛУKА, 23. септембра – Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске и предсједник ДЕМОС-а, у разговору за „Централни портал“ позвао је све политичке партије и кандидате на листама да сачувају образ, јер морају политичког неистомишљеника и комшију погледати у очи и након избора, а бирачи нека бирају по угледу и оствареним резултатима свих кандидата.

Народна скупштина Републике Српске формирана је одлуком посланика првог сазива, 24. октобра 1991. године, и од тада парламент је имао историјску и кључну улогу у развоју Републике Српске у успостављању уставно-правног система и изградњи савременог демократског друштва.

„Од свог настанка до данас, Народна скупштина Републике Српске, остала је истински храм демократије и парламентаризма, чврсто бранећи интересе и уставну позицију Републике Српске. Скупштина је стваралац и највећи заштитник Српске! Увјерен сам да ће слободарска и демократска традиција бити сачувана и у новом, 11. сазиву, и да ће суштина будућег рада Народне скупштине бити даљња демократизације нашег друштва и политичког система“, рекао је Чубриловић за “Централни портал”.

Чубриловић сматра да су Република Српска и њене институције изложене разним међународним притисцима и уцјенама, јер су бројни међународни представници и стране дипломате, свјесно кршећи Дејтонски споразум и Устав, дјеловале на штету Републике Српске и против интереса српског народа у БиХ.

„Упркос сталним притисцима, успјели смо да одбранимо уставну позицију и сачувамо економску, финансијску и енергетску стабилност Републике Српске. У таквим условима, Народна скупштина мора остати једино мјесто гдје се одлучује у интересу Српске и српског народа. Једно је сигурно, од нашег циља нећемо одустати – јаке, стабилне и просперитетне Републике Српске“, истакао је Чубриловић.

Народни посланици морају да поштују највиши парламентарни дом, и да не забораве да су ту због интереса грађана који су их изабрали, упркос томе, вербални сукоби између посланика су стално присутни на сједницама.

„Бројне сједнице су обиљежили вербални сукоби и увреде народних посланика, и то не служи никоме на част. Ипак, сви су могли слободно да говоре и дјелују у складу са својим принципима политичке борбе. Најважније је да смо успјели да сачувамо достојанство и интегритет Народне скупштине, као највишег демократског представничког органа“, појаснио је Чубриловић за “Централни портал”.

Стручност кандидата ДЕМОС-а им је на првом мјесту, а чине их одговорни, часни и успјешни људи који су доказани у својим професијама.

„Наши кандидати како живе и раде, тако и воде кампању и нећемо од тог принципа одустати. ДЕМОС води фер и коректну кампању, као што можете да примијетите, те свађе, увреде и омаловажавања нису средства наше политичке борбе. Наши аргументи су истина, правда, одговорност и резултати“, казао је Чубриловић.

Чубриловић очекује повољне резултате ДЕМОС-а на овогодишњим изборима, и како каже, народ је тај који каже посљедњу и који је препознао њихов досадашњи рад и залагања.

„Очекујемо најмање шест мандата у новом сазиву Народне скупштине Републике Српске и најмање један у парламенту БиХ. ДЕМОС ће снагу показати на изборима. Имамо огромну подршку грађана широм Републике Српске, јер проводимо реалну, умјерену и компромисну политику. Подршку грађана осјећамо на свим нашим предизборним скуповима. Јер, ДЕМОС је – народ“, казао је Чубриловић.

Резултати и дјела су ти који најбоље говоре о ДЕМОС-у и њиховим кандидатима, који ће својим будућим залагањем допринијети развоју и просперитету Републике Српске.

„Настојаћемо да се залажемо за даљњи економски развој Републике Српске, отварање нових радних мјеста и останак младих на овим просторима. Млади и високообразовани су наш највећи потенцијал. Знање мора бити наш најважнији ресурс. Сви заједно морамо створити услове за бољу перспективу младих“, навео је Чубриловић за “Централни портал”.

Kао предсједник Скупштине и први међу једнаким уваженим народним посланицима, Чубриловић, посматра своју позицију као велику част, али и као велику обавезу која тражи одговоран и праведан однос у раду.

„Скупштину сам водио у складу са Пословником, од којег никада нисам одступио, ни онда када су многи злоупотребљавали посланичку ријеч и када су износили неистине и увреде. Настојао сам да одговорно и часно водим и представљам Народну скупштину. Никоме нисам дозволио да погази достојанство највише законодавне институције Републике Српске“, закључио је Чубриловић.