САРАЈЕВО, 29. септембра – У предизборном програму „Дана уживо“ Н1 гост је био Недељко Чубриловић, предсједник ДЕМОС-а који чини дио коалиционе власти у Републици Српској, и актуелни предсједник Народне скупштине Републике Српске.

На питање како оцјењује досадашњи ток предизборне кампање, Чубриловић каже:

“Ми смо водили кампању и говорили само о себи у срединама у којима смо били кандидати за Парламент БиХ и Народну скупштину Републике Српске. Нисмо ни одговарали ни на директне прозивке. Водили смо кампању компромиса и желимо тако политички дјеловати. Није било разлога да улазимо и да се ваљамо у блату.”

Kаже да би у изборном штабу ДЕМОС-а били задовољни након 2. октобра да имају стабилан Kлуб у оквиру Народне скупштине Републике Српсе и једног посланика у Парламенту БиХ.

Истакао је да је задовољан истраживањима и да вјерује да ће ДЕМОС имати подршку грађана.

“Истраживања су задовољавајућа. Имаћемо значајну подршку грађана. Ово вријеме проведено на терену имали смо много скупова. Морам изразити задовољство са оним што сам видио на терену”, рекао је Чубриловић.

Уколико ДЕМОС-а буде дио власти у Републици Српској и на нивоу БиХ, фокус ће бити на дијалогу.

“Kомпромис, односно све оно што Дејтон гарантује. Да ми креирамо ставове који ће бити прихватљиви за најшири круг наших наорда и да ти ставови имају већу одрживост него они наметнути. Наметнути нису били дугог вијека и у корист грађана БиХ. Нису нам донијели побољшање. Уз договор свих, можемо постићи много више. Да ли се међународна заједница икада питала да ли су могли више и да побољшају сегменте живота. Одговорни су и домаћи политичари зато што су прихватали наметнута рјешења”, рекао је Чубриловић.

Kолико је стабилна владајућа коалиција у Републици Српској, Чубриловић каже:

“Окосница је странка која доминира у овом процесу и не видим разлога да то не остане тако и послије 2. октобра уз услов да све странке остваре своје циљеве. Годспођа Жељка Цвијановић ће у Предсједништво БиХ, а на мјесто предсједника Републике Српске Милорад Додик. Имају велико искуство. Вјерујем да већина грађана у Републици Српској то подржава и да ће они представљати Републику Српску.”

Прошле седмице Уставни суд БиХ је ван снаге ставио Закон о непокретној имовини Републике Српске.

Чубриловић је тврдио да оспорени закон није у супротности ни са Уставом Републике Српске, ни са Уставом БиХ.

“Слушам правну струку, поштујем што правници Републике Српске изнесу. Уставни суд је одавно изгубио повјерење грађана Републике Српске. Мислим да треба препустити струци, а политичари то могу коментарисати и одлуке судова се требају поштовати. Народна скупштина Републике Српске не проводи одлуке, имају институције које то раде, а ми као Народна скупштина одговорили смо на постављана питања”, закључио је Чубриловић.