БАЊА ЛУКА, 10. март – Предсједник Демоса Недељко Чубриловић рекао је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске да ће партија подржати закључке парламента Српске о неприхватању именовања новог високог представника у БиХ уколико оно буде спроведено незаконито као што је то био случај са већином досадашњих.

Чубриловић, који је и предсједник Народне скупштине, рекао је да је о овим закључцима који су национални интерес потребно јединство српских партија.

Он је навео да је Дејтонским споразумом предвиђено да БиХ буде функционална, али да се, нажалост, догодило супротно и да је она почела добијати статус неопротектората.

Чубриловић је рекао да је БиХ постала таква посебно због проширења овлаштења високог представника, а касније и са такозваним бонским овлаштењима којима је посебно атаковано на Српску и њене изабране представнике.

“Неправним дјеловањем и интервенцијама високог представника је у највећој мјери нарушен Дејтонски мировни споразум, а посебно Анекс четири – Устав БиХ”, оцијенио је Чубриловић током посланичке расправе на посебној сједници Народне скупштине о оцјени рада високог представника, примјени Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ (Дејтонског споразума) у периоду разговора о именовању новог високог представника која се одржава на приједлог српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Чубриловић је поновио да је БиХ са високим представником неопротекторат, што ће бити све док се не затвори ОХР и Савјет за имплементацију мира, те док органи БиХ не преузму надлежности и одговорност за послове који су предвиђени Уставом.