БАЊА ЛУКА, 19. новембра – Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић изјавио је да је за Републику Српску Дејтонски мировни споразум трајна правна и политичка категорија, те да је Српска у будућности, као што је то чинила до сада, одлучна у спровођењу, поштовању и очувању дејтонских рјешења.

Честитајући свим грађанима Републике Српске и БиХ 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, Чубриловић је нагласио да је споразум окончао рат и гарантовао равноправност Републике Српске и ФБиХ, као два равноправна ентитета у БиХ, те три конститутивна народа.

“Република Српска до данас је остала привржена слову Дејтонског мировног споразума и због тога инсистира да се, у складу са њим, ревидирају одлуке којима је Дејтон у годинама мира насилно измијењен. Сматрамо да је Дејтонски мировни споразум чврст темељ изградње и просперитета ове земље, на реалним и равноправним основама”, рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да потписивање Дејтонског мировног споразума није било безболно ни за Репубику Српску, која је остала без дијела територије, али да је то била жртва да бисмо живјели у миру и да би Република Српска била међународно призната, што се у Дејтону десило.

“Потписивањем Дејтонског мировног споразума потврђен је континуитет и међународно-правни субјективитет Републике Српске. Kаснијим октроисаним одлукама високих представника у БиХ оно што пише у Дејтонском мировном споразуму умногоме је измијењено, али то није довело до просперитета и функционалности институција како су наводили они када су те одлуке наметали”, истакао је Чубриловић.

Јасно је, тврди Чубриловић, да је једини циљ таквих одлука био да се развласти Република Српска.

“Ми смо због тога одлучни да се односи у БиХ врате на темељне принципе које дефинише Дејтонски мировни споразум, који је довољан оквир за равноправност и развој свих народа и грађана и Републике Српске и БиХ”, рекао је Чубриловић.