БЕОГРАД, 24. марта – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да Србија и Српска морају да исцрпе све правне могућности да докажу да је НАТО над њима починио злочин 1999, односно 1995. године.

Чубриловић, који у Београду присуствује обиљежавању 22 године од почетка НАТО агресије и Дана сјећања на жртве ваздушних удара НАТО на СР Југославију, нагласио је да је изузетне значајно што Република Српска заједно са Србијом обиљежава овај и друге значајне датуме из историје српског народа, сјећајући се невиних жртава и опомињући да се више нигдје тако нешто не понови.

“Наравно да очекујемо макар дјелић правде у свему овоме и надамо се да ће правни тимови и Србије и Републике Српске бар да докажу, мада то није никаква утјеха ни за породице жртава, ни за нас као народ. Једноставно, нека стоји као опомена да се нигдје тако нешто не понови”, истакао је Чубриловић.

Он је рекао да је бомбардовање СР Југославије било потпуно бесправно.

“Без икаквог правног основа бомбардована је једна суверена земља, без правих повода и без једне оцјене и присуства УН као неког ко треба да донесе такву одлуку. Нажалост, наш народ каже: “сила Бога не моли” и то се управо ту и десило, али је важно обиљежавање, подсјећање зарад будућности на овим просторима, али и мира у свијету”, навео је Чубриловић.

Он је нагласио да Србија и српски народ гдје год живио неће заборавити невине жртве НАТО, те истакао да је трогодишња Милица Ракић, убијена током бомбардовања, јача од свих бомби које су бачене на њен народ.

“Њено име је јаче од све силе свијета ако гледамо из праведног угла”, истакао је Чубриловић.