ОРАШАЦ, 15. фебруар – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је данас у Орашцу да док је Срба славиће се данашњи дан, јер је то дан почетка Првог српског устанка, дан који симболизује настанак модерне српске државе и дан доношења Сретењског устава, првог у модерној историји српског народа.

На церемонији обиљежавања Сретења – Дана државности Србије, Чубриловић је истакао да му је припала велика част да се данас на овом историјском мјесту обрати не само у своје име, већ и у име српског народа, грађана и институција Републике Српске и да нема части без одговорности.

– На овом, за нас Србе ма гдје живјели, светом мјесту, осјећам одговорност не само према грађанима и званичницима Републике Србије, него и према нашим прецима. Према свима онима који су на овом мјесту, на данашњи дан прије 216 година, имали, не само храбрости, него и визију и способност да препознају да је дошао тај дуго и жељно очекивани историјски тренутак да се отпочне борба за национално ослобођење и обнављање властите државе. Због тога, ми, данашњи њихови потомци, одајемо им дужан помен и његујемо културу сјећања на њихово херојско и државотворно дјело – нагласио је Чубриловић.

Честитајући руководству и свим грађанима Србије и васколиком српству Дан државности, предсједник парламента Српске је рекао да су на овом историјском мјесту наши мудри, храбри и одговорни преци, народни изабраници и гласноговорници муке народне, донијели одлуку о подизању устанка против Отоманске империје, која је до тада, скоро три и по вијека, држала у покорности и обесправљености српски народ како на простору данашње Републике Србије, тако и у другим покрајинама.

Чубриловић је навео да је српска историографија, од Вука Караџића до најновијих радова младих историчара, детаљно истражила, проучила и описала све што је релевантно у вези са тим устанком, од повода и узрока, до актера, тока, исхода и посљедица, те да тој теми нема много тога да се дода.

– Али оно што се у нашој јавности недовољно зна јесте чињеница да је одјека Првог српског устанка било и међу Србима из тадашње Босне. Да смо један народ, показали су и учесници Машићке и Јанчићеве буне, из 1806. и 1809. године, у Босанској Крајини, које су, у знак солидарности са браћом из Србије, подигнуте против Турака и њиховог зулума у Босни.

Нажалост, ми Срби из тадашње Босне, нисмо имали вођу попут Карађорђа, па су те буне угушене за свега неколико дана, а учесници сурово кажњени. Али, и толико је било довољно да се распламса искра слободе, да се пробуди нада да је ослобођење могуће, да се ојача свијест да су Срби, и с једне и с друге стране Дрине, јединствен народ – истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да то заиста и јесте тако и због тога и Србија и Српска јединствено обиљежавају овај датум и навео да је данас у Републици Српској Дан борца, празник којег је установила Борачка организација проистекла из посљедњег Отаџбинског рата, управо као знак сјећања на почетак Првог српског устанка.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске истакао је да данашње двије српске државе – Србија и Република Српска, отворено, искрено и братски сарађују на свим пољима, без икакве штете по било који други народ или државу и да та сарадња никад није била боља и плодотворнија.

– Само у посљедњих неколико година, Република Србија је инвестирала значајна средства у скоро свакој општини Републике Српске, као и у неколико општина у Федерацији БиХ, у којима су Срби већина. Искрено смо захвални Републици Србији на томе. Оно што није могао и стигао да уради вожд Карађорђе, у своје вријеме, успјеле су данашње генерације Срба и њихови политички представници – истакао је Чубриловић.

Он је рекао да Република Српска данас нема никог у свијету ко јој пружа толику помоћ као што то чини Србија, али, истакао је Чубриловић, ни Србија нема никога ко јој је толико одан и у њу загледан као што је то Република Српска.

– Ми у Републици Српској, сваки успјех Србије, на било ком пољу, доживљавамо као свој јер јесмо један и недјељив народ и с тога живјела братска љубав, слога и јединство Републике Србије и Републике Српске, живио српски народ и живјела Србија и Република Српска – поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић у обраћању на обиљежевању Дана државности Србије у Орашцу.