БАЊА ЛУКА, 10. маја – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ће парламент у форми закључка одговорити на писмо високог представника Валентина Инцка којим је затражено поништавање повеља додијељених одређеним лицима.

“Ми смо уложили доста труда да адекватно уважимо то писмо, без обзира што мислимо да није упућено на праву адресу, да га размотримо из свих аспеката”, рекао је Чубриловић.

Он је објаснио да ће коначан одговор бити на Народној скупштини Републике Српске у форми закључка и да ће то бити став посланичких клубова који ће бити упућен високом представнику.

“Мислим да су јавност и посланици превише времена и труда потрошили и да се превише значаја дало таквом писму. Мислим да ово није требало никоме, ни високом представнику, ни нама посланицима и руководству Народне скупштине”, оцијенио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, од предсједника и шефова клубова посланика Инцко је тражио да се изјасне о нечему што је било прије пет година.

“Врло је упитно да ли високи представник може Народној скупштини на тај начин да ствара обавезе и мислим да је Народна скупштина Републике Српске погрешна адреса за такво питање”, навео је Чубриловић за БХТ.

Он је истакао да се Народна скупштина никада није бавила темом додјеле повеља ни коме ће бити додијељене, него је то било питање посебно формираног ад хок тијела за обиљежавање годишњице Народне скупштине Републике Српске.

Одговарајући на питање за шта ће гласати и да ли треба да буду одузете повеље, Чубриловић је рекао да није битно шта мисли он, већ да је битан став Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је истакао да не види разлога да би могао бити санкционисан и зашто би предсједник Народне скупштине Републике Српске био одговорнији од свих осталих који учествују у креирању одлука и закључака.

“Зашто бих се плашио санкција, и то је за људе”, истакао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске је оцијенио да је разговор најутицајнијих политичких партија три конститутивна народа у БиХ пут за њено функционисање, без претходног прејудицирања става који ће на крају разговора да усљеди и без уплитања икога са стране.

“Мислим да све најутицајније политичке странке у сва три конститутивна народа у БиХ треба да учествују у разговору и да их прихвате искрено и отворено, јер само тако можемо доћи до бољих рјешења”, истакао је Чубриловић.

Говорећи о сутрашњој сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде и иницијатива о покретању разговора између ентитета и народа о могућим рјешењима за БиХ, Чубриловић је рекао за БХТ да је он неопходан, јер БиХ не функционише као држава.

Он је истакао да је Република Српска једини дио БиХ који организовано наступа у сваком сегменту свог битисања, јер су формиране и Народна скупштина, Влада, институција предсједника, тако да све функционише, за разлику од Федерације БиХ у којој више од двије године власт није конституисана.

“Дуже вријеме је на нивоу БиХ трајало формирање заједничких органа. Гдје су ту реакције међународне заједнице и високог представника и свих оних који брину о функционисању оваквог једног система”, упитао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, из ФБиХ се може чути да су Срби “геноцидаши”, да је Република Српска геноцидна творевина.

“То можда одговора и лидеру СДА, можда ће му донијети додатне поене код његовог гласачког тијела, али то није пут за функционисање БиХ”, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Говорећи о високом представнику, Чубриловић је рекао да он саосјећа само са једним народом у БиХ и то бошњачким.

“Високи представник никада није био на обиљежавању стратишта српском народу или се ријетко појављивао. Таквим понашањем, он је одавно изгубио кредибилитет код српског народа”, рекао је Чубриловић и додао да су размишљања о БиХ као грађанској, уствари, промашени циљеви.