БАЊА ЛУKА, 03. мај – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је сјећање на бруталан напад на недужне војнике ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву болна и тешка рана на срцу породица убијених и српског народа која свједочи о поразу и срамоти правосуђа БиХ и међународног права.

“Лицемјерје и неморал правосуђа БиХ, као и међународног ратног кривичног права, огледа се у чињеници да ни након 28 година од организованог напада на колону војника, која се мирно повлачила из града и бруталних ликвидација, злочинци нису одговарали за овај злочин”, поручио је Чубриловић.

Он је истакао да је више него очигледно да је убиство војника ЈНА плански смишљено, организовано и немилосрдно извршено пред очима цијелог свијета и снага УН, али да су злочинци амнестирани од одговорности како би се очувао међународни стереотип о искључиво српској кривици за све злочине у протеклом рату у БиХ.

Чубриловић је напоменуо да породице убијених младића до данас нису дочекале правду, да су им годинама бранили да дођу у Сарајеву и у миру положе цвијеће и упале свијеће на мјесту злочина.

“Политичко Сарајево одлучно гази по свим српским жртвама и игнорише бол породица убијених и њихов вапај за правдом. Због тога, увијек и изнова, морамо подсјећати генерације које долазе на овај, као и на све друге некажњене злочине у протеклом рату, како се никада никоме не би поновили”, истакао је Чубриловић.