Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић у интервјуу за Вијести.ба отворено говори о разлозима искључивања из ДНС-а, “придошлицама и политичком смећу”, као и о основању нове политичке партије. Теме разговора су и постизборни политички односи и формирање власти у РС, те изазови који стоје пред двотрећинском скупштинском већином.

Разговарала: Невена Ћосић

– На челу Народне скупштине РС бићете и наредне четири године, гђе владајућа коалиција има двотрећинску већину. Како ће то утицати на рад највишег законодавног тијела у РС? Очекујете ли ефикаснију и бржу проходност закона, а са друге стране, је ли оправдана бојазан, на коју упозоравају поједини аналитичари, да много политичких субјеката у већини значи и нестабилну већину?

ЧУБРИЛОВИЋ: Вјерујем да ће Народна скупштина Републике Српске остати најефикаснији парламент у БиХ, што је била и у протеклом, деветом мандату. Проходност закона свакако ће бити бржа, а много политичких субјеката у већини не видим као отежавајућу, него као олакшавајућу околност. То ће допринијети, надам се, томе да законска рјешења која доносимо буду што боља, садржајнија и примјењивија. Већина у Народној скупштини, ако је судити по двије одржане сједнице, је двотрећинска и веома стабилна.

– Шта ће у наредном мандату бити највећи изазови за Народну скупштину РС?

ЧУБРИЛОВИЋ: У сваком случају, биће то најављене промјене Устава, као и низ реформских закона који су пред нама. Посебно ћемо се бавити законима који ће побољшати живот наших грађана. Када то кажем, прије свега, мислим на законска рјешења која се односе на јачање привреде, побољшање демографских прилика, стварање услова за останак младих.

– Када ће ентитетски парламент бирати нову Владу РС, која ће, по свему судећи, бити састављена од најмање пет политичких странака?

ЧУБРИЛОВИЋ: Мандатар је окончао консултације и затражио посебну сједницу Народне скупштине за избор нове Владе Републике Српске. Та сједнице почеће у понеђељак и надам се да ћемо веома брзо добити нову Владу, како би одмах ушли у предлагање и усвајање буџета за 2019. годину. Све то би требало да завршимо до Нове године. Мандатар је тај који ће саопштити народним посланицима имена људи који ће чинити његов кабинет.

– Након што сте изашли из ДНС-а, формирали сте Независни демократски клуб, који је дио скупштинске већине, а најавили сте да ће ваши кадрови бити и у новој Влади. Колико мјеста очекујете у извршној власти и да ли сте разговарали са партнерима о распођели ресора?

ЧУБРИЛОВИЋ: Тачно је да смо формирали Независни демократски клуб који чине четири посланика и да ћемо ускоро у парламенту имати нову политичку партију, будући да смо оснивачку скупштину Демократског савеза заказали за 22. децембар. Али, није тачно да сам изашао из ДНС већ сам, заједно са три посланика и једним предсједником региналног одбора, искључен на Предсједништву странке.

А када је ријеч о новој Влади, да ми смо разговорали са мандатаром и за сада смо говорили о једној министарској позицији, али још ништа није коначно и не бих могао са сигурношћу да Вам кажем који ресор ћемо водити. Викенд је пред нама и преговори о томе још трају. Наравно, Демократском савезу припашће одговорност да обавља многе одговорне функције и “по дубини”, на челу многих дирекција, секретаријата, јавних предузећа.

– Интересантна чињеница је да ћете у власти дјеловати и са ДНС-ом, странком из које сте искључени. Како ће изгледати та сарадња?

ЧУБРИЛОВИЋ: Мене су придошлице у партију прво смјениле са мјеста замјеника предсједника ДНС-а, а потом искључиле. За наше искључење гласали су они који су готово јуче кооптирани у Предсједништво, дакле нису изабрани из базе, већ су “на мала врата” ушли у Предсједништво ДНС-а, странке коју смо ми градили скоро двије деценије. Нису данима смјели да закажу сједницу Главног одбора да потврди ту одлуку, а то су урадили тек када смо ми кренули у оснивање нове партије и поздравили се са ДНС-ом. И шта су тада урадили? На сједницу нису позвали људе за које су се плашили да ће гласати против одлука о нашем искључењу, а позвали су своје супруге, рођаке… Значајан број људи који су били на сједници Главног одбора нису чланови ДНС-а.

И сада нам причају о неком “забијању ножа у леђа”, а они су га забили нама који смо од 2000. градили партију да би је преко ноћи “купиле” придошлице и “политичко смеће”, како их је назвала колегиница Споменка Стевановић. Придошлице сада причају да нису имали подршку Градског одбора Бањалука на протеклим изборима, па су морали да формирају свој изборни штаб. Није тачно, они ту подршку нису ни тражили, они су са позиције великог новца којим располажу ушли у кампању као богови, непокушавајући да остваре било какву сарадњу, па чак ни комуникацију са партијом. Формирали су паралелни изборни штаб о којем ми нисмо знали ништа и понашали се као партија у партији.

– Из Вашег угла, зашто је дошло до мимоилажења, а онда и напуштања ДНС-а? Предсједник ове странке Марко Павић недавно је у интервјуу за Вијести.ба казао како искључени чланови, међу којима сте и Ви, нису поштовали ставове органа странке, али и да сте прије и током избора остваривали одређене контакте који нису били у интересу ДНС-а. Како одговарате?

ЧУБРИЛОВИЋ: Отишли смо јер су дошли “дивљи и истјерали домаће”. Молим вас, какве сам ја то контакте могао да остварујем који нису у интересу ДНС-а? Гђе су докази за то, осим рекла-казала метода. Шта сам то ја урадио на штету ДНС-а? Ништа, иако сам се од старта предизборне кампање суочавао са плаћеним новинским текстовима који су требали да ме потпуно избаце из трке за посланика. И како сам се могао осјећати када сам сазнао да те текстове нису наручивали и плаћали политички конкуренти, него “придошлице” у ДНС!? Предсједник странке је то знао и ништа није урадио да заустави хајку. А, да ли је то било у интересу ДНС-а? Наравно да није. Али није њима био важан интерес ДНС-а, они који имају новац дошли су у ДНС по политичку моћ. Њихов циљ није био успјех ДНС-а, него остварање личних интереса. Онај ко им је сметао у томе био сам ја, Споменка и друга два народна посланика у врху партије који смо тражили да се странка врати својим начелима и ослободи тајкуна из сјене и богаташа који хоће да је приватизују.

Али то је сада већ прошлост, ми идемо својим путем на оним принципима на којима смо се окупили 2000. године, а не зато да добијемо неке функције. Осим нас четири посланика у парламенту Српске, у Демократски савез требало би уђе више од половине одборника ДНС-а из општина и градова Републике Српске, Демократски савез већ сада има око 40 општинских одбора који су напустили ДНС, четири од шест градских одбора улазе у странку. У нову политичку организација улази више од пола чланова досадашњег Главног одбора ДНС-а. Дакле, ми идемо својим путем и припремамо се за оснивачку скупштину што није нимало лак посао и заиста немамо више времена да се бавимо ДНС-ом.

– Какав је Ваш став о иницијативи за укидањем Вијећа народа РС? Је ли то изводива могућност?

ЧУБРИЛОВИЋ: Вијеће народа наметнуо је високи представник измјенама Устава Републике Српске, 2002. године и његове надлежности дефинисане су чланом 70. Устава. Вијеће народа има по осам чланова из сваког конститутивног народа и четири члана из реда осталих народа. Промјена Устава могућа је ако за њу гласа најмање пет делегата у сваком клубу. За сада у Клубу Бошњака нема већине која би гласала за укидање Вијећа народа и због тога мислим да је у овом тренутку тешко очекивати укидање Вијећа, али могуће је постићи сагласност о редефинисању улоге Вијећа народа. У више случајева, Вијеће народа је злоупотребљавало институте заштите виталног националног интереса и када су у питању закони и акти ниже правне снаге. То је често било губљење времена и успоравање рада парламента.

Јер да није тако ми не бисмо од марта 2009. године чекали да Вијеће народа усвоји амандман на Устав којим се укида смртна казна или дефинише главни град Републике Српске. И не само то, Клуб Бошњака блокирао је и амандмане на Устав Републике Српске којим се забрањује дискриминација, обезбјеђује право на правично суђење, гарантује приватна и јавна својина и њихова једнака заштита, штите људска права, гарантује слобода изражавања и слично. Тим амандманима није био угрожен ничији витални нтерес и Клуб Бошњака је блокирао њихово доношење из неких својих политичких интереса. Нема ниједан разлог за то осим политиканства и намјерне опструкције законодавног процеса у Републици Српској. Зато би добро било да Вијеће народа, овакво какво је, не постоји.