БАЊА ЛУКА, 01. јуна – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић позвао је посланике да на данашњој посебној сједници парламента искажу саборност, толеранцију и посвећеност истини и правди.

У обраћању на сједници Народне скупштине Републике Српске поводом разматрања Информације о резолуцији поштовања жртава фашистичког режима и покрета Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Чубриловић је истакао да је тему засједања наметнуо историјски тренутак у којем се налазимо.

“Не знам да ли смо могли изабрати тежу тему за расправу на засједању Народне скупштине. Иако се на први поглед чини да смо ми изабрали тему, што је формално тачно, у суштини није тако – тему је наметнуо историјски тренутак у којем се налазимо, тачније: проблематизовање повода овој посебној сједници, а то је Резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је тај дом парламента БиХ усвојио 15. маја. С обзиром на то, на тежину, озбиљност и одговорност теме о којој расправљамо, од свих нас, народних посланика овог највишег представничког органа законодавне власти у Републици Српској, очекује се да будемо на висини свог положаја и улоге које имамо као изабрани народни представници, да својим ријечима и аргументима који би требало да подупиру те ријечи, допринесемо смиривању страсти и тензија између политичких актера у Републици и пацификацији напетости унутар БиХ, оне и онакве каква је уговорена и овјерена печатима Дејтонско-паришког мировног споразума из 1995. године, а не оне и онакве каквом ју неко замишља и жели”, нагласио је Чубриловић.

Предсједник парламента је истакао да је улога и задатак народних посланика и свих представничких тијела народа, па и сваке нормалне, што значи одговорне власти, јесте, и мора бити, активност с циљем рјешавања проблема и налажења најбољих рјешења и за најзамршеније друштвене процесе и политичке односе, а не да посланици, законодавни органи и остали органи јавне власти својим законима, одлукама, закључцима, уредбама, резолуцијама, декларацијама и другим правним и политичким актима и активностима још више компликују односе у нестабилним државама, каква је и БиХ.

“Поменута резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, чији су садржај, а још више импликације, то јесте оно што се у њој и из ње не види на први поглед, али овдје, у Републици Српској, нико ко има редовно завршено школовање и ко се имало бавио јавним пословима, није толико наиван да не види и не разумије шта њен садржај значи или може да значи. Повод данашњем нашем засједању је управо таква: проблематична и неконструктивна, без обзира на првобитне намјере њених аутора и доносилаца, уз напомену да ми овђе данас не расправљамо о намјерама, него ономе што је, црно на бијело, у форми резолуције, пред нама”, указао је Чубриловић.

Он је рекао да жели јасно да каже и поручи, пошто тема расправе нису намјере предлагача и доносилаца Резолуције, него оно што је у њој написано – Резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, с обзиром на њен садржај, а још више на посљедице које ће получити или их је већ получила, сасвим је непотребан политички документ и није га требало усвајати из више разлога.

“Јер, иако је Резолуцију, за сад, усвојио само један дом Парламентарне скупштине БиХ, а надам се да је Дом народа истог тог парламента неће ни разматрати, а камоли усвојити. Иако је она на снази мање од десетак дана, она је и за толико кратко вријеме већ изазвала бројне неспоразуме и недоумице, тензије и политичке сукобе, учврстила старе и ископала нове ровове подјела и раздора, како у БиХ, тако, и још више, у самој Републици Српској, што ме, као народног посланика и предсједника овог парламента, те предсједника Демократског савеза – ДЕМОС-а, посебно вријеђа и боли”, истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да не може да се отме утиску да доносиоцу поменуте Резолуције није било доста досадашњих повода и тема за нетолеранцију, нејединство и конфликте, него је, усвајајући једну, најблаже речено, спорну резолуцију, хтио да долије уље на ватру и послије је “гаси бензином”.

Чубриловић је нагласио да је због тога и много чега другог увјерен да је поменута резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ непотребна, нарочито са становишта и из перспективе Републике Српске.

Појаснивши и зашто, предсједник парламента је навео да је Република Српска, ова иста њена Народна скупштина, у претходном сазиву и, наравно, измијењеном персоналном саставу, прије непуних пет година, тачније 22. октобра 2015. године, донијела Декларацију о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

Чубриловић је подсјетио да је Декларација објављена у “Службеном гласнику Републике Српске”, број 24, од 28. марта 2016. године.

“У тој Декларацији, која је касније преведена на седам свјетских језика /руски, енглески, француски, њемачки, италијански, хебрејски и шпански/ и достављена на свјетски релевантне адресе, речено је све што се требало и могло рећи у једном акту типа и домета декларације, о геноциду који је почињен у Независној Држави Хрватској у Другом свјетском рату и страдању нашег, српског народа у њему”, појаснио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је указао да оцјене и ставови изречени у њој, у потпуности изражавају научно и стручно потврђене чињенице, а не баратају са полуистинама и релитивизацијом догађаја из времена Другог свјетског рата и Независне Државе Хрватске, као поменута резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

“Свака ријеч, реченица, сваки став или оцјена исказана у Декларацији наше Народне скупштине, и данас је актуелна и нема потребе да јој се било шта дода. Ни одузме, наравно. У Декларацији Народне скупштине Републике Српске је јасно и недвосмислено прецизно речено шта је и каква је била Независна Држава Хрватска, над ким и због чега је планирала, организовала и извршила геноцид. У тој држави – а да она није била такозвана, доказала је група истакнутих професора Правног факултета у Београду у књизи под насловом ‘Правни поредак Независне Државе Хрватске, објављеној прије двије године”, навео је Чубриловић.

“Дакле, у НДХ, која се простирала и на територији данашње БиХ, најбројније, самим тим и највеће, жртве су управо Срби, а највећи број њих је страдао на стратиштима која се данас налазе на простору Републике Српске. Жртава и стратишта, нажалост, било је толико да ни до данас нисмо стигли да све попишемо и достојно обиљежимо, а нека су у претходној држави и републици систематски игнорисана”, констатовао је Чубриловић у обраћању у Народној скупштини Српске.

Нажалост, истакао је он, у Резолуцији Представничког дома парламента БиХ, тај злочин над Србима није квалификован онако како је требало и како је то озбиљна наука одавно дефинисала, као геноцид, геноцид Независне Државе Хрватске над Србима, али и Јеврејима и Ромима и због тога је она неприхватљива.

“Наравно, ни у нашој декларацији, нити у било којем другом званичном документу Републике Српске или у документима било које друге српске државе на овим просторима, никад није негирано да су и други народи и националне мањине биле жртве фашистичког усташког режима, али и других квислиншких формација. Управо због тога, српски народ има право, а његови изабрани представници дужност, да се боре за истину о његовом учешћу и доприносу у антифашистичкој борби путем два антифашистичка политичка и војна покрета, те страдању од усташа и осталих снага које су, у мањој или већој мјери, дуже или краће вријеме, служиле нацистичким и фашистичким окупаторима и режимима”, рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да није политички некоректно да се каже да нису сви народи у БиХ подједнако партиципирали у антифашистичкој борби, нити су сви подједнако били жртве.

“То је ноторна истина и пред њом нико нема право да устукне, а понајмање ми, данашњи политички представници српског народа у БиХ, а управо то су, из неких разлога и побуда, превидјели неки актери доношења Резолуције у једном скупштинском дому БиХ. Поменута резолуција из Сарајева, нажалост, не испуњава тај, пријеко потребни, елементарни захтјев истине и правде. Она је донесена ради дневно-политичких, усуђујем се рећи и полудневно-политичких интереса и ревизионистичких потреба неких актера из Парламентарне скупштине БиХ”, нагласио је Чубриловић.

Он је указао да у поменутој резолуцији Представничког дома парламента БиХ има непотребне лажне симетрије, увеличавања доприноса побједи једних и аболирања од одговорности за злочине других, и то је њен основни проблем, а не намјера да се ода пијетет жртвама усташке Независне Државе Хрватске, што нико нормалан не може и неће избјећи да учини.

Чубриловић је позвао посланике и госте да се максимално, сви заједно, потруде да данашње засједање Народне скупштине не буде претворено у медиј и полигон јефтиног политичког и политикантског надгорњавања и инаћења, од којег ни жртве страдања од фашистичких режима, ни њихови потомци, ни грађани БиХ, ни грађани Републике Српске, неће имати никакву корист, напротив.

“Због тога вас све позивам на саборност, толеранцију и посвећеност истини и правди. Истовремено, користим се приликом да, полазећи од Декларације Народне скупштине Републике Српске о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејина и Ромима током Другог свјетског рата, предложим Народној скупштини да, поред осталих ставова и закључака које ће усвојити након расправе, усвоји и став или закључак по којем Народна скупштина не само јасно декларише своју политичку вољу кроз оцјену да Резолуција Представничког дома парламента БиХ није избалансиран политички документ, какав је нужан у сложеним државама каква је и БиХ, због чега га треба вратити њеним ауторима и доносиоцима на озбиљну корекцију и дораду, него и да донесе закључак којим препоручује свим посланицима из Републике Српске и свим политичким странкама са сједиштем у Републици Српској које имају своје посланике у Представничком дому парламента БиХ да, снагом политичког капацитета којим располажу и свог ауторитета, одбаце поменуту Резолуцију и, истовремено, предложе Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да усвоји Декларацију коју је донијела наша Народна скупштина”, нагласио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је закључио да би тиме били превазиђени сви неспоразуми о том питању у БиХ, а нико не би био на губитку.