БАЊАЛУКА, 4. ДЕЦЕМБРА  – Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је на састанку са руководствима компанија “Жељезнице Српске” и “Аеродроми Српске” да ресорно министарство у континуитету улаже напоре и спроводи неопходне активности са циљем одржања стабилности и ликвидности ресорних предузећа.


Чубриловић је упутио подршку реализацији планова руководстава ових предузећа и изразио задовољство позитивним помацима, када је ријеч о повећању прихода од основних дјелатности оба предузећа.

Он је сагласан са руководствима предузећа и да је у циљу стабилности и одрживости компанија неопходна већа финансијска подршка Владе Републике Српске, саопштено је из ресорног министарства.

Чубриловић је са директорима предузећа данас у Бањалуци разговарао о извјештају о пословању, најзначајнијим активностима и плановима за наредну годину.

Директори предузећа информисали су Чубриловића о резултатима и степену реализације планова у овој години, те пројектима и активностима које планирају у 2024. години.

Генерални директор “Жељезница Републике Српске” Слађан Јовић рекао је да ова компанија, иако је отежано пословање предузећа због смањене субвенције Владе Републике Српске, све обавезе извршава на вријеме.

Јовић је нагласио да је евидентан раст властитих прихода из основне дјелатности превоза у овом предузећу и да су забиљежени позитивни помаци у пословању, привлачењу инвестиција и већег броја путника.

Он је указао на потребу обезбјеђења веће финансијске подршке у буџету Владе Српске, наводећи да је препорука Свјетске банке да буџет Владе треба да прати развој “Жељезница Републике Српске”.

Јовић је оцијенио да је у односу на земље окружења неопходно издвајати више средстава како би ово предузеће било на вишем нивоу.

Саговорници су навели да постоји успјешна сарадња ресорног министарства и предузећа, те оцијенили да су квалитетан дијалог, заједничке активности и успјешна координација кључни за напредак и квалитетна рјешења.