БАЊА ЛУКА, 13. новембра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је вечерас да жели да будућа парламентарна већина конципира Владу која ће моћи да носи терет обавеза које предстоје и одговори задатку.

– Морамо бити свјесни чињенице глобалне проблематике, инфлације и економије и да одговоримо том задатку – рекао је Чубриловић за АТВ.

Чубриловић, који је и лидер ДЕМОС-а, рекао да је увјерен да ће квалитет бити пресудан у одређивању броја министара и министарстава, те да ће мандатар водити рачуна о карактеру, пословности и стручности људи који ће ући нови сазив Владе Републике Српске.

– Морамо бити задовољни чињеницом да је Република Српска увијек у позицији да имплементира изборне резултате и да несметано може да преузме свако своје дужности. Добра околност за нови сазив парламента Српске је што је усвојен буџет и Економска политика за 2023. годину – истакао је Чубриловић.

Говорећи о изборним резултатима ДЕМОС-а, Чубриловић је рекао да не може бити задовољан јер су изгубили позицију предсједника Народне скупштине, истичући да ће ДЕМОС бити кооперативан и да очекује два министарска мјеста у новој Влади.

Одговарајући на питање да ли себе види на позицији новог министра саобраћаја и веза Републике Српске, Чубриловић је рекао да о томе још није било ријечи, те да ће се то знати за 10 до 15 дана.

Чубриловић је подсјетио да ће у уторак, 15. новембра бити конституисан нови сазив парламента Републике Српске, те изабрано ново скупштинско руководство.

Он је навео да ће на првој сједници новог сазива заклетву положити новоизабрани народни посланици, предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Чубриловић је додао да је предложеним дневним редом предвиђено и покретање иницијативе за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, те покретање иницијативе за избор делегата у Вијеће народа Републике Српске.