БАЊА ЛУКА, 11. фебрауар – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је Народна скупштина, усвајањем Нацрта закона о Високом судском и тужилачком савјету Републике Српске, у потпуности поступила у складу са Уставом Босне и Херцеговине и Уставом Републике Српске у коме је одређено да постоји Високи судски и тужилачки савјет који обезбјеђује самосталност, независност непристрасност, стручност и ефикасност судства и тужилаштва.

„Народна скупштина Републике Српске је овај закон усвојила у форми нацрта и упутила га у јавну расправу, у трајању од 60 дана. Након тога, закон се у скупштинску процедуру упућује у форми приједлога и тек онда иде на усвајање и објављивање у Службеном гласнику“, појаснио је предсједник Чубриловић.

Он је истакао да је Народна скупштина, као највише представничко, законодавно и демократско изабрано тијело, поступала у складу са правом и правдом јер је чињеница да су скоро сви домаћи и међународни представници незадовољни радом правосудних институција, посебно оних на нивоу Босне и Херцеговине у чијем раду је евидентна пристрасност и двострука пракса.

„Високи судски и тужилачки савјет Републике Српске је постојао и раније све док га 2002. године није укинуо високи представник за БиХ и наметнуо Закон о Виском судском и тужилачком савјету на нивоу БиХ. Високи представник је и на тај начин преузео овлашћења парламента и доносио законе за које није имао легитимно и легално право“, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Он је истакао да је на тај начин високи представник за БиХ, супротно свим правним и политичким стандардима, одузео овлашћење Народној скупштини Републике Српске да бира и разрјешава судије и предсједнике судова, јавне тужиоце и замјенике јавних тужилаца, што је неприхватљиво.

„Забрињава површност и неаргументованост свих оних који коментаришу и осуђују одлуке Народне скупштине Републике Српске која је и даље најфункционалнији и најефикаснији парламент у БиХ“, истакао је предсједник Чубриловић.

Он је поновио да је, према Уставу БиХ, правосуђе у надлежности ентитета тако да Република Српска не покушава да преузме ништа што јој не припада.

„Народна скупштина ће и у будуће да доноси законе у складу са Уставом, у интересу Републике Српске и њених грађана, а који су, на демократски начин, бирали народне посланике да на најбољи могући начин заступају њихове ставове“, изјавио је предсједник Народне скупштине.