БАЊА ЛУКА, 23. децембра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је задовољан радом парламента у овој години, те оцијенио да је ова законодавна институција једна од најефикаснијих у региону.

“Све своје обавезе смо одрадили на вријеме, те практично немамо теме коју нисмо обрадили, изузев једног или два извјештаја који стоје и могу да чекају”, рекао је Чубриловић.

Он је напоменуо да постоје одступања од самог програма рада, јер Народна скупштина већи дио године ради у отежаним условима због пандемије вируса корона.

“Упркос томе, усвојили смо највећи број законских рјешења и сва акта, те разматрали већину извјештаја и то је оно што је била наша обавеза”, рекао је Чубриловић за АТВ.

Говорећи о плану рада парламента за наредну годину, он је навео да је у тренутним околностима тешко предвидјети тачан план, али да је битно да се уради већи дио планираног.

“Имамо многа ограничења за планирање послова, прије свега када је ријеч о извршењу буџета, о инвестицијама, те је све то везано за доношење одговарајућих аката за реализацију тога. Треба причекати да се види како ће празнични дани проћи и какве ће посљедице бити”, рекао је Чубриловић.

Говорећи о посљедњем скупштинском засједању и расправи о буџету и Програму економских реформи, Чубриловић је рекао да су се поједини посланици понашали као да су још у предизборној кампањи и да су се тако односили и према овим важним документима.

Он сматра да су неосноване примједбе опозиције да је приједлог буџета разматран по хитном поступку, без нацрта и јавне расправе, јер су одржане стручне расправе са социјалним партнерима, а документи су припремљени уз сву неопходну процедуру за тако важне документе.

Говорећи о измјенама Пословника, које су ступиле на снагу ове године, Чубриловић је рекао да је то допринијело да се мање времена троши на беспотребне ствари, као што су реплике и бесконачно трајање повреде пословника.

Он је навео да је на данашњем састанку са предсједником Скупштине Србије Ивицом Дачићем било ријечи о важећим документима донесеним између два парламента, те истакао да ће бити настављен рад путем комисија, као и да ће први заједнички састанак комисија бити одржан у првом кварталу наредне године.

“Дачић је истакао да ће Србија учинити све што може да помогне Републици Српској и БиХ, те да ће српски народ имати подршку све док је она неопходна”, рекао је Чубриловић.

Он је напоменуо да су времена таква да Република Српска мора да се ослони на ту подршку, јер су присутни притисци са свих страна, те да се они најконкретније осјете у наступу Међународног монетарног фонда према Влади Српске и условима који су постављени.

Чубриловић је истакао значај добре комуникације руководства Српске са предсједавајућим и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, која доприноси бољим односима у БиХ, али и позиционирању Српске.

“Додик жели да руководство Републике Српске присуствује свим важним догађајима који би допринијели бољој видљивости Српске на политичкој сцени, не само у БиХ, него и у међународним размјерама”, навео је Чубриловић.

Он каже да је свакодневно информисан о Додиковом здравственом стању, од када је примљен на Универзитетски клинички центар Српске и од када је установљено да је позитиван на вирус корона.

“Његово здравствено стање је такво да не треба да забрињава, али не треба се ни препустити случају, нарочито што је ријеч о болести која је непредвидива, те за два сата можете да имате потпуно другачију слику од оне коју имате сада”, рекао је Чубриловић.

Он каже да је сигуран да ће љекари УKЦ-а учинити све како би Додик брзо превазишао здравствену кризу у којој се нашао посљедњих дана.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији и борби против пандемије вируса корона, Чубриловић је рекао да је Влада Републике Српске у претходном периоду показала озбиљност у односу према епидемији.

“Урађено је све како би се минимизирао утицај ове болести, а наши љекари су заиста прави хероји у цјелокупној борби. Грађани треба да схвате озбиљност ситуације и да поштују епидемиолошке мјере, како бисмо медицинским радницима омогућили да и они предахну од овог тешког стања”, рекао је Чубриловић.

Он је напоменуо да је то болест која не бира, те изразио жаљење што је битку са вирусом корона изгубио и градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Говорећи о разговору министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова са руководством Републике Српске, Чубриловић је рекао да се на састанку осјетио пријатељски тон људи који се међусобно уважавају.

“Лавров није ниједном ријечју поменуо нешто што би наговијестило да је то против неког овдје”, рекао је Чубриловић.

https://www.youtube.com/watch?v=DFoxZBSJ9SM&feature=emb_logo