БАЊА ЛУКА, 13. мај – Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске сигурно ће бити одржана идуће недјеље, изјавио је гостујући у “Дневник 2” РТРС-а предсједник парламента Недељко Чубриловић.

Говорећи о 17 уредби које су донесене током ванредног стања, а наћи ће се на дневном реду, Чубриловић је рекао да је Народна скупштина на уставан начин пренијела дио својих овлаштења на предсједницу Републике.

Нагласио је да је Српска према члану 68. Устава Републике Српске једина надлежна да прогласи ванредно стање, а не како неки тврде парламент БиХ.

“Ми ћемо гледати да што прије уђемо у процес редовног засједања НСРС, како би народни посланици и кроз парламентарно засједање и пленарна засједања дали своја мишљења о већ предложеним законима или нацртима закона који су пристигли у Народну скупштину. Гледаћемо да што прије створимо услове да можемо да радимо, водећи се препорукама здравствених радника, какве ће препоруке направити и у којим условима ћемо радити”, рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске и лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић гостовао је вечерас и у “Централне вијести” АТВ-а гдје је такође говорио о одржавању посебне сједнице Народне скупштине.

“Наша сала, коју иначе користимо за сједнице не испуњава у потпуности услове са здравственог аспекта за одржавање сједнице, јер је то мали простор за велики број људи, уз вишесатно засиједање. Зато смо донијели одлуку на Колегијуму да посебну сједницу одржимо у згради Владе, у конференцијској сали и очекујем да Влада сутра упути приједлог Народној скупштини како би одредили тачан датум одржавања сједнице”, рекао је Чубриловић за АТВ.

На сједници ће, рекао је Чубриловић, највјероватније бити донесена одлука о укидању ванредног стања у Републици Српској, одлука о прихватању уредби донешених у вријеме ванредног стања, те ће се расправљати о приједлогу ребаланса Буџета, како би се могао прихватити зајам од Свјетске банке.

Чубриловић је истакао да се током ванредног стања посебно треба да похвали рад медицинских радника и оних који су у болницама широм Републике Српске дали свој допринос у лијечењу грађана и жртвовали своје здравље.

“Њима иде велика захвалност за све шта су урадили. И грађанима треба захвалити на понашању и поштовању мјера јер већина је испоштовала оно што је дефинисано уредбама и самом чињеницом да је уведено ванредно стање. На крају можемо да оцијенимо да је све било доста успјешно и да није било злоупотреба код преношења одређених овлаштења на предсједника Републике”, рекао је Чубриловић.

Говорећи као лидер ДЕМОС-а, Чубриловић је рекао да је након више од два мјесеца данас одржана сједница Предсједништва странке, на којој је направљен пресјек стања.

“Изабрали смо Главни изборни штаб, именовали предсједника и чланове и одредили смјернице дјеловања. Чекамо сада одлуке Централне изборне комисије како бисмо предузели даље кораке”, закључио је Чубриловић.