БАЊАЛУKА, 31. август – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је ученицима, наставницима и родитељима почетак нове школске године, те је нагласио да је у овим околностима најважнији задатак да се сачува здравље ученика и наставника.

Чубриловић сматра да је важно и да се наставни процес одржава у учионицама у што већем обиму, јер је јасно да настава на даљину није довољна замјена за социјални живот ученика и директну комуникацију током наставног процеса.

Он је изразио наду да ће се специфични услови, изазвани пандемијом вируса корона у којима почиње школска година, ускоро окончати, саопштено је из Народне скупштине.

Чубриловић је поручио наставницима, педагозима и родитељима да је будућност Републике Српске у младим и образованим људима и да ће Народна скупштина и у будућности чинити све да донесе што боља законска рјешења за квалитетније и функционалније школство, прилагођено савременом времену.

“Народна скупштина учинила је много у овој области, доносећи нова законска рјешења и прописе. У овој години Народна скупштина усвојила је сет измјена закона о предшколском, основном и средњем образовању којима је створен правни основ за реформе у области школства и унапређење квалитета наставног процеса. Послије дугог времена усаглашавања посебно смо поносни што смо недавно усвојили Закон о високом образовању”, рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да су ови законски акти донесени с циљем модернизације школског система и прилагођавања наставног процеса захтјевима друштва.

Чубриловић је подсјетио да је је Влада Републике Српске протеклих година уложила знатна средства у школство, да су изграђене и обновљене бројне основне и средње школе.

Чубриловић још једном пожелио је срећан почетак нове школске године свим ђацима и наставницима у Републици Српској, а посебну честитку упутио је првачићима са жељом да им први час у школи остане најљепша успомена коју ће носити кроз цијели живот.