БАЊА ЛУКА, 27. ФЕБРУАРА  – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, који данас у Кикинди присуствује Данима Републике Српске у Банату, истакао је да је веома важно обиљежавање 30. рођендана Републике Српске, посебно овдје гдје живи велики број Срба који су избјегли са простора Крајине.

Он је захвалио завичајним удружењима у Банату на позиву да присуствује Данима Републике Српске у Банату који се одржавају у организацији Епархије банатске.

Чубриловић је навео да се сутра у Београду обиљежава 30 година од доношења првог Устава Републике Српске, који је темељ слободе српског народа у БиХ, саопштено је из Кабинета предсједника Народне скупштине Српске.

“Тај устав био је темељ оснивања Републике Српске, омогућио је њено функционисање, а касније развој и напредак. То је довело и до тога да Српска у Дејтону буде призната као један од ентитета у БиХ и саставни дио државне заједнице”, рекао је Чубриловић обраћајући се присутнима.

Чубриловић је епископу бачком Никанору уручио икону владике бањалучког Платона.

Владика Никанор захвалио је Чубриловићу за долазак на прославу којој присуствују бројни Срби који живе у Банату, а родом или поријеклом су са простора Републике Српске, али и Петровца, Бихаћа, Санског Моста, Грахова.