БАЊА ЛУКА, 23. октобра – Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић сматра неодговорним понашање Централне изборне комисије БиХ, која још није објавила прве прелиминарне резултате избора за предсједника Републике Српске, и због тога што негира рад чланова бирачких одбора.

Чубриловић је истакао да је неодговорно негирати рад неколико хиљада чланова бирачких одбора, а сматрати да је шест људи у праву у односу на те хиљаде, које су, такође, органи ЦИК-а.

“ЦИК не може да пребаци одговорност на неког другог, као и неправилности у раду. Морало се прије реаговати на начин да се прекидају процеси, улажу жалбе. Али, од свега тога ништа није било, него сада неко жели или сања неки резултат, па хоће његову реализацију преко пет или шест људи”, рекао је Чубриловић.

Сматра да је због тога ЦИК морао да објави прелиминарне резултате за предсједника Републике.

“Ни до сада на поновном пребројавању ништа нису значајно констатовали, што би могло да промијени однос снага”, рекао је Чубриловић.

Нагласио је да је ДЕМОС-а постигао задовољавајући резултат, те да су избори били успјешни.

“Били бисмо задовољнији да смо имали једног посланика више у Народној скупштини, што је, уз један мандат који смо освојили у Парламентарној скупштини БиХ и био наш циљ”, рекао је Чубриловић.

Када је ријеч о приједлогу да се врати надлежност за изборе на републички ниво, Чубриловић сматра да Република Српска не треба да жури ни са каквим одлукама, те да треба прво анализирати укупну ситуацију.

“Ако је ЦИК ушао у некакве незаконите и недозвољене приче, Република Српска нема разлога да крене истим путем. Биће времена и прилике да се анализира све до сада и да се заузме исправан курс. Ништа нам не значи 15 дана или шест мјесеци, Српска има стабилне институције и важно је да се конституише власт онако како су грађани гласали”, рекао је Чубриловић.