БАЊА ЛУКА, 09. новембра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске и лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић оцијенио је да је Централна изборна комисија БиХ на незаконит начин помјерила одржавање локалних избора, додајући да је до сада могао бити завршен изборни циклус и да се могло радити на имплементацији његових резултата.

“Локалне заједнице би могле да уђу без оптерећења у креирање локалних буџета, доношење адекватних одлука, да није дошло до помијерања избора”, рекао је Чубриловић гостујући у “Централним вијестима” АТВ-а и додао да се због помијерања избора ушло у временски тјеснац.

Он је ипак позвао грађане да изађу на изборе у што већем броју и обаве грађанску дужност без обзира на услове у којима ће се изборни процес одвијати.

“Јесу здравствени ризици, али грађанску дужност не би требало да пропустимо”, навео је Чубриловић.

Истовремено, предсједник Народне скупштине Републике Српске очекује да до 20. децембра у парламенту буду усвојени буџет Републике и економска политика за наредну годину.

Чубриловић је истакао да очекује да у том интервалу буде одржано неколико сједница, те нагласио да ће се тешко моћи одржати у нормалним условима, али ће се ипак настојати да буду пленарне, па и када је ријеч о ребелансу буџета.

Говорећи о високом представнику Валентину Инцку и његовом извјештају пред Савјетом безбједности УН, Чубриловић је рекао да се од Инцка ништа ново и ништа лијепо није чуло о Српској у протеклих неколико година, али и да не зна да ли га неко више озбиљно схвата.

Он је напоменуо и да високи представник има обавезу да се обраћа и највећем законодавном тијелу, па између осталог и у Народној скупштини Републике Српске, што никад није учинио.