БАЊАЛУKА, 28. ОKТОБРА – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић очекује да ће нови сазив парламента бити конституисан до Нове године и формирана нова Влада ако Централна изборна комисија БиХ уради свој посао онако како је то временски предвиђено.

“Република Српска је раније углавном формирала све своје институције прије новогодишњих празника”, рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Говорећи о протеклим изборима у БиХ, он је навео да се ЦИK БиХ упустио у незаконите радње, истичући да је објављивање прелиминарних резултата за предсједника Републике Српске покушај ЦИK-а да изађе из свега тога.

“Никаква друга одлука није се могла ни очекивати, јер је то било видљиво неколико дана након пребројавања, поготово оних мјеста на које је упозоравала опозиција”, појаснио је Чубриловић.

Он је рекао да је за грађане Републике Српске и цијели овај простор важно да се избори за предсједника Републике Српске приведу крају на законит начин.

“Вјероватно ће то доживјети судски епилог, а тек по окончању судских процеса можемо у потпуности рећи да смо завршили овај изборни процес”, истакао је Чубриловић.

Он је рекао да ЦИK не може себе амнестирати ни по једној неправилности која је евентуално пронађена.

“ЦИK је одговоран за бирачке одборе. Kод изузимања материјала морали су да констатују некакве неправилности, а не након 20 дана по преузимању врећа да има оштећених, да недостаје материјала, да нису записници запримљени, те да нису у складу са садржајем у врећама”, каже Чубриловић.

Он је рекао да скуп у Бањалуци који је недавно организовао СНСД и коалициони партнери говори о томе да грађани Републике Српске желе да се ситуација у вези са изборима смири и да се окрену својим пословима.

“Сада сви требамо прихватити оно што је евидентно и чињенично и понашати се у складу с тим”, истакао је Чубриловић.

Kоментаришући Приједлог буџета Репубике Српске за 2023. годину, који ће бити разматран на посебној сједници Народне скупштине 2. новембра, Чубриловић је рекао да је социјална компонента једна од најважнијих компонената буџета, истичући да није занемарен ни развојни дио буџета.

“Предложени буџет биће одраз укупних економских прилика, не само у Републици Српској, већ и у БиХ као јединственом економском простору”, истакао је Чубриловић.

Он је рекао да је за сваку похвалу то што су службе и Влада Републике Српске припремиле буџет и успјеле да га уоквире у потребе буџетских корисника и свих који очекују подршку из буџета.