БАЊА ЛУКА, 3. фебруара – Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је да је неоприхватљив начин на који помоћник америчког државног секретара Џејмс О`Брајен тумачи Устав, Дејтонски споразум и како БиХ функционише, оцијенивши да се тиме не доприноси смиривању ситуације у БиХ, већ “доливању уља на ватру”.

Недељко Чубриловић - Фото: РТРС

Чубриловић је оцијенио да је обраћање О`Брајена на Факултету политичких наука у Сарајеву било недипломатско.

Он је рекао да велике силе желе на најслабијима да покажу своју снагу и моћ, истичући да је то вјероватно више порука за њих, него за људе који живе и раде у БиХ.

– Република Српска мора да се бори за своју позицију унутар Дејтонског мировног споразума и унутар БиХ, као што и ради, тражећи стално функционисање по позитивним законским прописима – истакао је Чубриловић.

Он је указао да треба препустити домаћим политичарима у БиХ да доносе одлуке за које их је народ бирао.

О`Брајен је јуче у говору на Факултету политичких наука у Сарајеву, између осталог, рекао да БиХ није унија или конфедерација двије државе, да је имовина државна, да је присуство страних судија у Уставном суду БиХ “дио Дејтона” и да је “погрешно” када неки кажу да Савјет безбједности УН мора именовати високог представника.