БАЊА ЛУKА, 03. август – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је, поводом обиљежавања 4. августа, Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији “Олуја”, да је у тој акцији Република Хрватска етнички очишћена од 250.000 Срба што је највећи злочин извршен у посљедњем рату на територији бивше Југославије.

“Срби у нацистичкој Хрватској убијани су у усташким логорима смрти али успијели су да преживе тај стравичан погром. Срби су успјели да опстану на својој земљи, на својим огњиштима, иако је нацистичка НДХ, по окрутности коју је примјењивала према српском, јеврејском и ромском народу шокирала чак и њемачке и италијанске фашисте. Нажалост, оно што је започето и није у потпуности извршено у Другом свјетском рату, Република Хрватска је остварила у овом посљедњем рату у ком је четврт милиона Срба протјерала са своје земље”, изјавио је предсједник Чубриловић.

Он је рекао да је срамотно то што погром једног народа са своје територије, Република Хрватска данас прославља као дан своје побједе.

“Хрватска никада није санкционисала починиоце злочина над недужним српским цивилима почињене у војној акцији Олуја. Република Хрватска није осудила рушење, паљење и уништавање српске имовине и није у потпуности обештетила власнике те имовине”, рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да су на велики српски празник, Светог Илију 1941. године хрватске усташе побиле, 506 Срба из Смиљана код Госпића, родног села великог српског научника Николе Тесле, а у овом рату су убили још 20 Срба послије чега је Теслино родно село остало пусто.

“Овај примјер судбине Срба у селу Смиљану најбоље илуструје судбину и злочин над Србима у Хрватској. Акција Олуја је симбол погрома једног народа, погрома који Срби, ма гдје живијели, никада не смију да забораве”, нагласио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске оцијенио је да је веома важно то што Република Србија и Република Српска заједно обиљежавају годишњицу страдања и прогона Срба из Хрватске, како би сачували културу сјећања на етничко чишћење српског народа и будуће генерације упознали са великом жртвом српског народа.