БАЊА ЛУКА, 06. септембра – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић очекује да сутрашња сједница парламента Српске која се одржава на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који је покренуо заштиту виталног интереса буде конструктива, али не и да дође до потпуног јединства странака.

Чубриловић је навео да ће лидери свих парламентарних странака имати могућност да се обрате у парламенту и да због тога очекује да расправа буде конструктивна.

“Очекујем да ћемо на крају имати одлуку која потврђује став српског члана Предсједништва БиХ”, рекао је Чубриловић за АТВ.

Народна скупштина размотриће сутра на посебној сједници Приједлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика по којој је Одлука о одобравању закључивања Меморандума о разумијевању између ЦИK-а БиХ и Међународне фондације за изборне системе веома штетна по виталне интересе Српске.

Чубриловић сматра да би то било преузимање неких надлежности, те да би значило директно мијешање у изборни процес.

Од Централне изборне комисије очекује да схвате озбиљност тренутка и позиције на које су дошли, без обзира како су ту дошли, јер је ријеч о важном изборном циклусу када се бирају локални нивои власти, а подијељеност је евидентна.

Сматра да сутрашња посебна сједница, која почиње ујутро у девет часова буде завршена послије неколико часова, ако буде довољно разумијевања.

Он очекује да ће у септембру бити одржана и редовна сједница Народне скупштине Републике Српске.