БАЊАЛУKА, 6. септембра –  Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас Срни да патријарх јерусалимски Теофил Трећи вјерује да ће се у БиХ истрајати у поштивању Устава и Дејтонског мировног споразума, што и Српска сматра да је реално и неопходно.

“Заиста ме изненадило колико патријарх Теофил трећи познаје прилике у Републици Српској и БиХ. Велико је његово интересовање, не само са духовне стране, за позитивна политичка рјешења”, рекао је Чубриловић.

Он је навео да много значи подршка и мишљење патријарха Теофила.

Овом приликом предсједник Чубриловић је јерусалимском патријарху поклонио икону владике Платона, који је мученички пострадао од усташке руке у Другом свјетском рату.

 

Предсједник Чубриловић и патријарх Теофил Трећи разговарали су и о сарадњи православних народа и цркава.

Чубриловић је нагласио да је у Јерусалиму посјетио Храм Васкрсења Христровог, као и Зид плача.

“Информисани смо о историји Храма и Зида плача. Жеља рабина Зида плача јесте да на добробит свих ријешимо проблеме на нашим просторима”, рекао је Чубриловић.

Чубриловић је јуче, првог дана посјете Израелу, посјетио Меморијални центар “Јад Вашем” у Јерусалиму, те у одвојеним састанцима разговарао са градоначелником Модина Хаимом Бибасом и послаником у парламенту Израела Амиром Оханом, који и бивши министар унутрашње безбједности.