Предсједник Демократског савеза Недељко Чубриловић рекао је да ће политика ове партије бити усмјерена на живот грађана и на реални сектор, и поручио да сви треба да оставе популизам по страни, бар у овој години која није предизборна.

Чубриловић је истакао да су Демосу свјесни да то није толико атрактиван програм, али да желе да остану привржени тим идејама.

“Боље је за грађане и друштво ако више времена трошимо на обезбјеђивање услова за развој реалног сектора који доноси све остало као што је запошљавање, повећање дохотка и стварање нове вриједности. Плашим се да нам перспектива није тако свијетла ако не будемо сви размишљали у том правцу. Ставови које будемо градили су да водимо политику по мјери грађана. Таква политика има перспективу на овим просторима без обзира колико је тежак пут за њено представљање”, нагласио је Чубриловић у интервјуу Срни.

Говорећи о борби за препознатљивост политике коју ће водити Демос с обзиром на то да су то и изворне идеје ДНС-а које су напустили оснивачи нове политичке партије, Чубриловић је истакао да ће то бити тешко остварити, али да не сумња у успјех.

“У нашој странци су људи који нису од јуче у политици и потпуно су препознатљиви на својим пословима и у политичком раду. Они имају жељу да и даље раде онако како су некада радили и вјерујем да ће то доћи до изражаја и код бирача и грађана Српске. Слика коју смо добили обилазећи терен и присуство делегата на оснивачкој скупштини Демоса у Бањалуци говори о томе да ми већ данас имамо сасвим задовољавајућу препознатљивост у појединим локалним заједницама”, истакао је Чубриловић.

Он је додао да је веома задовољан подршком и одзивом и да се то могло видјети и на оснивачакој скупштини према броју присутних делегата.

“Али, више од тога говори задовољство унутар странке и енергија која се осјети. То говори да би то требало да буде добра прича и, када је ријеч о почетном послу, заиста могу да будем задовољан”, нагласио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, Демос у готово у 90 одсто локалних заједница има спремне организације да организују изборне скупштина и формирају општинске одборе.

“Енергију која се сада осјети морамо искористити у наредних неколико мјесеци да бисмо и формално завршили све послове”, рекао је лидер Демоса.

Осврћући се на напуштање ДНС-а, Чубриловић је нагласио да је више пута рекао да је то више изнуђено рјешење јер су посланици и још неки функционери искључени из странке и да није тачно оно што се може чути од неких других да је то било напуштање странке.

“Послије добијања рјешења од органа странке и исказаног става да не желе са нама никакву сарадњу, нисмо разматрали друге могућности. Са терена су веома брзо дошле реакције да се иде у овом правцу у којем смо кренули. То је нова политичка опција која ће дјеловати на основама бивше политичке опције, али из времена од прије готово двије деценије. Знамо да је пут који смо изабрали најтежи. Много лакше се било некоме прикључити, али нисмо могли изневјерити очекивања са терена и жељу људи да се крене овим путем”, навео је Чубриловић.

Он је истакао да су изневјерени принципи ДНС-а за које су се током свих ових година борили.

“И не замјерим никоме ништа. Дошло је једноставно до политичког размимоилажења. Неки виде један пут, други виде други пут у развоју политичке мисли унутар ДНС-а. Праву вриједност нашег виђења ове ситуације ће показати први локални избори, а онда ће од избора до избора наши резултати зависити од тога колико будемо радили и залагали се”, рекао је Чубриловић.

Одговарајући на питање да ли ће Демос бити дио власти и на нивоу БиХ, Чубриловић је истакао да нису преговарали ни са ким о учешћу у власти, али вјерује да ће бити дио те приче.

“Били смо принципијелни и током предизборне кампање, у вријеме избора и послије избора. Вјерујем да ће се наши кадрови ту наћи због свог квалитета, а не због тога што смо овог или оног политичког увјерења. Вјерујемо у наше коалиционе партнере, видјела се њихова подршка на нашој оснивачкој скупштини и надамо се да ће та сарадња бити још успјешнија”, рекао је Чубриловић.