БАЊА ЛУКА, 15. мај – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра поражавајућим да ни 30 година након ликвидације војника ЈНА у “Тузланској колони” нико од припадника бошњачког политичког и војног врха није одговорао за планирани, организовани и мучки напад, иако је био постигнут договор о мирном повлачењу колоне ЈНА из касарне у Тузли.

Чубриловић је нагласио да и злочин у Тузли, као и многи други злочини почињени над припадницима српског народа у протеклом рату у БиХ, недвосмислено потврђује да је правосуђе БиХ инструмент бошњачке политике, јер упркос бројним материјалним доказима, изјавама и свједочењима преживјелих, у протекле три деценије није извело пред лице правде одговорне за бројне почињене злочине.

“Оваква политика и неморално поступање правосуђа БиХ мора се промијенити ако желимо градити међунационално повјерење и јачати владавину закона и права”,  истакао је Чубриловић.

Чубриловић је нагласио да институције Републике Српске морају свим демократским средствима да се боре за истину и правду да се овакви злочини никада никоме више не би поновили, саопштено је из Народне скупштине.

Према његовим ријечима, убиство и рањавање недужних младих војника, који су се мирно повлачили из града, злочин је без казне и болна рана породица убијених.