БАЊАЛУКА, 29. ЈУЛА – За Народну скупштину Републике Српске обавезујући су акти које доноси парламент Српске, као највиши законодавни и уставотворни орган власти Републике, навео је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић у писму које је данас упутио ОХР-у.


У писму се наглашава да је потпуно неприхватљива чињеница да неко ко претендује да буде међународни представник подлијеже притиску сарајевске улице и бошњачких политичара, а не уважава став легалног и легитимног демократског органа као што је Народна скупштина Републике Српске.

Чубриловић је истакао да је за парламент Српске обавезујући и сопствени закључак од 10. марта прошле године у вези са оцјеном рада високог представника, примјене Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог предстваника у коме се наводи да Народна скупштина сматра да је спровођење цивилног дијела мировног споразума одавно постигнуто, а да су присуство и активности ОХР-а већ дуги низ година озбиљан терет напретку БиХ и неспојиви су са појмом Устава БиХ, те представљају препреку на њеном путу ка европским интеграцијама.

“Након 25 година мира у БиХ, крајње је вријеме да ОХР буде затворен и да одговорност за будућност и функционисање БиХ постане искључиво право и надлежност народа у БиХ и њихових политичких представника, без страног уплитања или друге врсте угрожавања демократских процеса и механизама прописаних Уставом БиХ”, подсјетио је Чубриловић на закључак парламента Српске.

Он је додао да Народна скупштина сматра да је неопходно да домаће институције преузму одговорност за функционисање БиХ и да су неприхватљиви недемократски и нецивилизацијски поступци да странац намеће законска рјешења у БиХ.

“Народна скупштина Републике Српске и даље је опредијељена за демокартизацију друштва и залаже се за потпуну сувереност БиХ и њених ентитета, без присуства високог представника и страних судија у Уставном суду БиХ, а што је недопустиви преседан који обесмишљава сваки покушај нормализације односа, владавине права и процеса европских интегрција”, истиче се у писму.

Из Народне скупштине потврђују да је у Кабинет предсједника Народне скупштине 27. јула достављена “Одлука о доношењу измјена и допуна Изборног закона БиХ”.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, док је за политички дио оставио још времена домаћим политичарима.