БАЊА ЛУКА, 31. јануара – Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске (НСРС) је исказивање добре воље с наше стране и покушај да се отвори дијалог у Босни и Херцеговини, рекао је за БХРТ предсједник НСРС Недељко Чубриловић, уочи сутрашње посебне сједнице Парламента о политичко-економској ситуацији у Босни и Херцеговини.

“Прије свега дијалог домаћих политичара, без посредовања, а међународни представници су свакако добродошли да подрже те договоре, за које сам сигуран да могу имати много дужи вијек трајања него наметнута рјешења када је ријеч о Босни и Херцеговини”, рекао је Чубриловић у емисији БХТ1 уживо.

Сутрашња сједница, сматра Чубриловић, вјероватно неће донијети нека коначна рјешења, али како истиче, може да буде “добра полазна основа за рјешавање горућих питања у Босни и Херцеговини”.

“Видите да смо довели до самог усијања политичку сцену у Босни и Херцеговини, а по мени беспотребно. Има много важних тема на којој политичари треба да раде, на којима треба да се гради систем у Босни и Херцеговини, а чини се да се то у потпуности изгубило. Један дио политичке сцене Босне и Херцеговине очекује да рјешење увијек дође са стране, па да буде или прихваћено или наметнуто. Мислим да су та времена иза нас и да је дијалог, односно компромис једино рјешење за Босну и Херцеговину, уколико неко жели да Босна и Херцеговина преживи и да траје”, поручио је Чубриловић.

Отворити процес дијалога домаћих политичара

Важно је да се отвори процес дијалога, а сутрашња сједница НСРС је добра прилика за то, мишљења је Чубриловић.

“Ми имамо институције на нивоу Босне и Херцеговине које нису дале никакве резултате, односно нису дале очекиване резултате при свом формирању. Мислим да једном мора да се преиспита да ли је постојаност таквих институција оправдана или није. Не можемо ми рећи то је државно и ништа. И Народна скупштина Републике Српске је дио институција Босне и Херцеговине. Дакле, простора за преиспитивање постојања неких институција сигурно да има. Зато је важан процес дијалога, али процес дијалога домаћих политичара. Свједоци смо да ни међународни посредници не постижу неке ефекте у посљедње вријеме, заказујући разне дијалоге унутар више политичких странака и опција. Зато мислим да је важно да политичари изабрани од грађана Босне и Херцеговине схвате своју улогу, важност свога постојања и рада, како би дошли до неких резултата који могу да гарантују будућност Босне и Херцеговине”, рекао је у разговору за БХРТ предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.