БАЊА ЛУКА, 12. јуна – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ниједан пословник о раду парламента не може да уреди односе, ако посланици не желе да га примјењују и поштују, те да је управо то непоштовање карактеристика овог сазива парламента Српске.

Чубриловић је истакао да за неколико народних посланика није сигуран ни да су прочитали Пословник и не знају шта шта је основна обавеза народног посланика.

“Ипак, и поред свих проблема које смо имали, ми смо све сједнице одрадили онако како је било предвиђено дневним редом, свака тачка је добила свој епилог онако како је скупштинска већина то одлучила, а нема веће демократије од тога да демократска већина одлучи о свакој тачки, без обзира колико опозиција имала примједби”, рекао је Чубриловић за “РТРС”.

Чубриловић је нагласио да опозиција и треба да буде корективни фактор и указује на неке ствари, али да не може пресудно да утиче на доношење одлука.

Предсједник НС РС је рекао да је циљ измјене пословника, који ће бити предложен на наредној сједници, да се постигне већа ефикасност у раду Народне скупштине, а и да се људи присиле да се држе одређене теме.

“Приједлогом новог пословника никоме није одузето право које су већ имали, настојаће се само да то буде ефикасније, да мање времена губимо, да не улазимо у јалове реплике и повреде пословника које су знале да трају сатима”, истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, готово сваки сазив Народне скупштине доносио је нови пословник.

“Ми смо у септембру прошле године све клубове посланика обавијестили да желимо њихове примједбе на пословник и да нам у писаној или другој форми доставе те примједбе. Већина је то и учинила и велики дио приједлога је уважен”, напоменуо је Чубриловић.

Он је додао да постоји и могућност амандманског дјеловања, те да је сигуран да ће завршетком наредне сједнице Народна скупштина имати нови пословник о раду.

Говорећи о захтјеву СДС-а за његовим разрјешењем због увођења ванредног стања, Чубриловић је рекао да је захтјев легитиман и да сваки посланик има право на то, али да је ванредно стање уведено на уставан начин.

“Засједала је Народна скупштина и двотрећинском већином изгласала увођење ванредног стања. Све одлуке донесене за вријеме ванредног стања су уставне и законите”, поручио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је нагласио да је ванредно стање уведено због грађана и јавног здравља, те да је ванредно стање најмање требало предсједнику Републике, који је морао да на себе прими толику одговорност.

“У свој овој ситуацији нигдје није прекршен ниједан закон, а поготово не Устав Републике Српске”, рекао је Чубриловић.

Говорећи о одлуци Централе изборне комисије (ЦИK) БиХ да одгоди изборе, Чубриловић је навео да је то била незаконита одлука, те да би најгори сценарио био да се Уставни суд БиХ у овом случају прогласи ненадлежним.

“Очекујем да власт у Српској забиљежи убједљиву побједу на локалним изборима. Све странке из Републике Српске су спремне за октобар и изборе би требало вратити на датум који је законом дефинисан. Поготово је за то спреман СНСД, као једина политичка организација која има комплетну инфраструктуру за изборе када год да се десе“, сматра Чубриловић.

Чубриловић је рекао да је планирано да се наредна сједница Народне скупштине, заказана за 16. јун, одржи у просторијама Народне скупштине, те да се за то стварају одређене техничке могућности.