ПАЛЕ, 23. ДЕЦЕМБРА  – Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио је да је потпуна бесмислица да човјек попут Кристијана Шмита, који себе назива високим представником, тражи да се изврши притисак да функционери из Србије и Црне Горе не присуствују обиљежавању Дана Републике.

Чубриловић сматра да је свака Шмитова изјава додатна свађа унутар БиХ која не иде ка неком рјешењу и компромису чему треба да сви теже, те да се они, као политичка опција, залажу за компромисна рјешења.

Он је навео да у БиХ има толико нерјешених проблема и толико рјешења са којим би се требало позабавити да би могли изаћи у сусрет свим заинтересованим за рјешавање тих питања.

“Потпуна је бесмислица да један такав човјек тражи од некога да не присуствује нечијем обиљежавању, нечијем Дану или нечијој слави”, изјавио је Чубриловић новинарима на Палама.

Према његовим ријечима, тај човјек је толико зла нанио, не само Републици Српској, већ и свим грађанима БиХ.

Кристијан Шмит затражио је од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак из Брисела на Београд и Подгорицу, како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануара.