БЕОГРАД, 28. фебруара – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је доношење првог Устава Републике Српске 28. фебруара 1992. године имало судбински значај за Српску и српски народ у цјелини, како у тренутку усвајања, тако и данас.

Обраћајући се на трибини у Београду поводом 30 година од првог устава Републике Српске, Чубриловић је истакао да је данас за Републику Српску и за цијели српски народ велики дан, те свим Србима честитао ову годишњицу.

Он је навео да је на данашњи дан, прије 30 година, Скупштина српског народа у БиХ усвојила Устав Српске Републике БиХ, како се тад звала данашња Република Српска.

Чубриловић је указао да, нажалост, и данас као и прије 30 година, има превише оних који оспоравају Устав Републике Српске, а то значи и право српског народа на правно-политичко постојање, на равноправност са другим народима у БиХ и властиту државност.

– Због тога се и ми, данашња генерација Срба у БиХ, налазимо пред изазовом борбе за очување Устава наше Републике, за уставно дјеловање и понашање – нагласио је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Скупштина Српске, с циљем заштите начела уставности и законитости, само у протеклих годину дана донијела више правних и политичких аката, од резолуција, декларација, закључака, одлука, платформи за преговоре и других, с намјером и у нади да ће њима иницирати дијалог са осталим актерима на политичкој сцени БиХ, прије свега бошњачке провинијенције.

– И други органи и субјекти власти у Републици Српској имали су сличне идеје, покушаје и приједлоге, али одзива на све те наше иницијативе није било. А ми смо само тражили, и још тражимо, да се у БиХ поштује њен Устав, односно да се, евентуалне, његове измјене врше на уставан начин, уз учествовање само домаћих актера – истакао је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је рекао да Република Српска хоће да буде и остане онаква како је то Дејтонски споразум дефинисао и легализовао.

– Тешка је и тужна држава у којој се морате борити за елементарно поштовање устава, његову заштиту и провођење. А данашња БиХ је управо таква – додао је Чубриловић.

Подсјетивши на историјат оснивања Скупштине Српског народа у БиХ и доношења првог устава Српске, Чубриловић је рекао да је тог датума створена суверена држава српског народа, те да су Срби су доношењем Устава Српске Републике БиХ дефинисали своју државност и уставни поредак, а муслимани и Хрвати су кроз ентитет БиХ дефинисали своју државност и уставни поредак.

Чубриловић је рекао да се тада уставни поредак БиХ распао на два нова ентитетска уставно-правна поретка, са три конститутивна народа, те да формула уређења БиХ, по којој би се она састојала од два ентитета и три народа, постоји од почетка политичке кризе у БиХ.

– Република Српска је призната од међународне заједнице као државни субјект и као таква је учествовала у свим преговорима о државној структури, статусу и уређењу БиХ и положају српског народа у њој – рекао је Чубриловић.

Он је напоменуо да је Република Српска проглашена и уставно дефинисана временски прије него што је БиХ стекла независност, те да је то било пресудно да Република Српска и њене институције буду признате као субјект у међународним преговарима, а што је било одлучујуће за њено дефинитивно међународно признање у Дејтону.

– Због свега наведеног, доношење Устава, 28. фебруара 1992. године, представља историјски догађај који је судбински утицао на каснија збивања у вези са статусом Републике Српске и положајем српског народа у БиХ – истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, Устав је донесен прије одржавања такозваног референдума о државној независности БиХ, што се показало као изузетно далековида одлука, тако да резултати референдума од 29. фебруара и 1. марта 1992. нису правно обавезивали Српску Републику БиХ.

– И то историјско искуство је још једном потврдило истину да је остваривање виталних интереса једног народа могуће једино ако тај народ има своју државу, која је организована на уставу и, де факто, призната од других домаћих и међународних субјеката – рекао је Чубриловић.

Он је додао да је на основу Устава од 28. фебруара 1992. године, у наредних 10 мјесеци, напором свих државних и политичких субјеката, завршено државно конституисање Републике Српске.