БАЊА ЛУКА, 26. јуна – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је, поводом обиљежавања 30 година од историјског пробоја “Коридора живота”, да је ова величанствена операција Војске Републике Српске једна од кључних и најзначајнијих у одбрани слободе српског народа и Српске.

“Овом војном операцијом, чији директни повод је била смрт 12 бањалучких беба усљед недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга блокада западног дијела Српске и тадашње Републике Српске Крајине. Стратешки успјешно планираном војном операцијом обезбјеђена је територијална цјеловитост Републике Српске и успостављена веза за матицом Србијом”, поручио је Чубриловић.

Он је истакао да је у јуну 1992. године под међународним санкцијама и ваздушно-копненом блокадом Српској пријетила хуманитарна катастрофа због чега одлука о пробоју коридора има историјски значај за опстанак српског народа на овим просторима, саопштено је из Народне скупштине Српске.

“У таквим условима Војска Републике Српске није имала избора. Одлучно и храбро је кренула у пробој коридора. Побједничком војном акцијом одбрањена је територијална цјеловитост Републике Српске и омогућени су живот и слобода нашем народу. Нека је слава јунацима коридора који су дали животе за Српску”, нагласио је Чубриловић.