БАЊА ЛУКУА, 12. јануар – Што се тиче скупштинске већине, она је стабилна и мислим да неће доћи до турбуленција, каже у интервјуу за “Независне” Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС.

Додаје да до промјене скупштинске већине неће доћи на основу броја посланика који скупштинска већина има и на основу политичких опција које дјелују унутар ње.

НН: Прославили смо Дан Републике, али као и сваке године и овог пута је било супротстављених ставова и различитих гледања на овај датум. Kако Ви видите прославу Дана Републике и његов значај?

ЧУБРИЛОВИЋ: Дан Републике Српске смо обиљежили и прославили у складу с препорукама Института за јавно здравство РС у условима у којима ова пандемија дозвољава да се то обиљежи. Девети јануар је сигурно историјска чињеница и важан датум за Републику Српску и вјерујем да ће га Српска обиљежавати док постоји и док се институционално дјелује у РС. Опречна мишљења из другог дијела државне заједнице БиХ не треба да изненађују јер су то идеје које су познате и српском народу и РС. То су покушаји унитаризације БиХ, то је концепт који је прије свега бошњачка политика заговарала све ово вријеме. Институције РС треба градити и на тај начин одговарати онима који сматрају да РС не треба да постоји у формату у којем постоји и да не треба да буде организована на начин како је организована. Једино се институционално даје одговор на такве идеје и на таква размишљања.

НН: Да ли је по Вашем мишљењу дијалог могућ по овом питању или су стајалишта толико удаљена да је немогуће пронаћи рјешење?

ЧУБРИЛОВИЋ: Дијалог је право рјешење, без обзира на опречне ставове и различите циљеве страна које треба да га воде. Дијалог треба гајити и једино ом има смисла. Једино дијалог може довести до компромиса и до рјешења прихватљивих за све у оном што нам је заједничко и што нам је неспорно. Све оно што је спорно и за шта не можемо да нађемо рјешење у овом тренутку, то треба да остане за неко друго вријеме, неко зрелије вријеме, кад ћемо моћи по питањима која сада немају заједнички називник наћи рјешење. То заједништво које бисмо градили могло би да подстакне на размишљање о бољим рјешењима.

НН: Шта мислите о идеји новог високог представника из Њемачке и како видите евентуално јачу улогу Њемачке на Балкану?

ЧУБРИЛОВИЋ: То је још доста у сфери медијских спекулација, изузев неких најава из неких центара. Познати су опречни ставови земаља које треба да дају сагласност на именовање високог представника. На примјер, Русија је става да високи представник треба да се укине. И РС има такав став по питању високог представника. Мислим да између оних који заговарају другачије ставове и њих треба тражити рјешење. Високи представник у БиХ мало шта може да промијени, ако актери домаће политичке сцене не узму активно учешће и не нађу рјешења која ће бити од интереса грађана БиХ. Један човјек сам по себи, без обзира и на могућност наметања неких рјешења, тешко да може да донесе добро за грађане БиХ.

НН: Да ли је по Вашем мишљењу добро да се Њемачка јаче ангажује, с обзиром на то да је ово питање везано и за ангажман ЕУ у БиХ?

ЧУБРИЛОВИЋ: Мислим да је добро да домаћи политичари што више траже заједничка рјешења. То је једини прави пут.

НН: Шта је по Вашем мишљењу обиљежило протеклу годину, посебно у контексту рада Народне скупштине?

ЧУБРИЛОВИЋ: Протекла година је била специфична због вируса који је захватио цијели свијет. Рад парламента смо прилагодили тим условима, дакле условима које је диктирао Институт за јавно здравство. Имали смо одлуке о проглашењу ванредног стања. То су биле заиста тешке одлуке, али парламент је адекватно одговорио у датој ситуацији. Ако рад парламента искажемо кроз бројке, и даље смо парламент који највише ради. Имали смо 37 дана засједања и у тим и таквим условима протекле године. Донијели смо десетине закона, усвајали извјештаје… Практично, ништа није остало од оног што је била обавеза НС РС.

НН: Kакви су планови Демоса, чији сте предсједник, у овој години?

ЧУБРИЛОВИЋ: На протеклим локалним изборима постигли смо резултат који је био запажен од свих и ми у странци смо задовољни тим резултатом. Људи који су дали тон и озбиљност раду Демоса су препознатљиви у својим локалним срединама кроз свој професионални рад. Мислим да је то допринијело резултату који су запазили сви, од наших политичких противника па до наших коалиционих партнера.

НН: Kако оцјењујете рад Владе и коалиције?

ЧУБРИЛОВИЋ: Влада се такође морала прилагођавати околностима у којима је радила. Медицински сектор је заузео највећи дио простора у дјеловању Владе па и у финансијском смислу. Мислим да је РС укупно адекватно одговорила том тешком и изазовном задатку, а поготово медицинско особље широм РС, и то желим посебно да истакнем. Они су дали немјерљив, највећи допринос рјешавању овог проблема. Све остало што се радило, радило се прилагођавајући тим околностима и условима.

НН: Одавно није било оволико турбуленција на политичкој сцени РС. Kако коментаришете стабилност постојеће већине? Зашто се то баш сад дешава?

ЧУБРИЛОВИЋ: Свако то гледа и оцјењује из свог угла. Демос је сконцентрисан на наш рад. Што се тиче скупштинске већине, она је стабилна и мислим да неће доћи до турбуленција. Ово што се најављује, мислим да су више жеље него чињенице.

НН: Мислите само на нивоу РС или и на нивоу РС и на нивоу БиХ?

ЧУБРИЛОВИЋ: Ми нисмо парламентарна странка на бх. нивоу, ми посматрамо само ниво РС.

НН: Не мислите да ће на нивоу РС доћи до промјене већине?

ЧУБРИЛОВИЋ: Не.

НН: На основу чега то процјењујете?

ЧУБРИЛОВИЋ: На основу броја посланика који скупштинска већина има и на основу политичких опција које дјелују унутар те скупштинске већине.

НН: Познајете пуно људи који су сада у ДНС-у, то је политичка странка којој сте и раније сами припадали. Kако оцјењујете потез Ненада Нешића да одведе ДНС у опозицију?

ЧУБРИЛОВИЋ: Могли сте да примијетите да ја њихов рад уопште не оцјењујем.

НН: Нека порука за грађане?

ЧУБРИЛОВИЋ: Желим свим грађанима да честитам празнике, да позитивно размишљају, да што прије ријешимо проблем с короном и да се вратимо пословима који треба да значе бољи живот и више перспективе на овим просторима.