БАЊА ЛУКА, 31. децембра – Процес враћања надлежности са нивоа БиХ на ниво Републике Српске биће дуготрајан, изјавио је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, сигуран да је требало стати у заштиту права Српске унутар БиХ.

Чубриловић је напоменуо да је процес давања додатних надлежности БиХ трајао десетинама година, да се скрнавио Устав БиХ, односно Дејтонски мировни споразум и вршен пренос надлежности са ентитета на ниво БиХ, често под притиском, а често и самим наметањем високог представника, а да нико није реаговао на то крешње Устава.

Он је истакао да се морају имати институције којима ће сви бити задовољнији него што је то сада случај, те да позив на нова рјешења није позив на кршење Устава, већ на поштовање Устава.

“Ми се само држимо тога – на уставан начин желимо да се разговара о свему. Можда ће послије ових разговора доћи и до веће централизације неких функција, а оне које нису биле функционалне, а извршен је пренос надлежности, треба да се види на који начин могу бити организоване, шта треба да буде враћено у интересу грађана и Републике Српске и БиХ”, рекао је Чубриловић у интервјуу за Независне новине.

Чубриловић је навео да је политичка криза изазвана одлукама бившег високог представника Валентина Инцка и да се на такве измјене Кривичног закона морало реаговати.

“Добро је да је Народна скупштина донијела закон којим се одбацује његова одлука. Наравно, и Уставни суд БиХ је својим одлукама такође прелио чашу и било би нелогично да се није реаговало. Да нисмо реаговали, било би да не желимо да чувамо Устав, Дејтонски мировни споразум”, рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да се реаговало у прави час, да је било крајње вријеме да се престане са тим, јер БиХ није протекторат, али ако мисле на тај начин да раде, онда нека је прогласе протекторатом.

“Људи из међународне заједнице, који су често само пролазници на овом простору, понашају се као на неком туристичком путовању – без икакве одговорности доносе одлуке које остављају трајне посљедице и на народе и на односе унутар БиХ”, навео је Чубриловић.

Он је додао да је изјавом о непристајању на кршење Дејтонског споразума, која је недавно потписана у Српској и биће упућена и на међународне адресе, Српска жељела да упозори међународну заједницу о стварном стању у БиХ.

“Набројали смо неколико битних чињеница за које мислимо да свијет с њима није довољно упознат. Као одговорни људи, хтјели смо да дамо своје виђење садашње ситуације. Заиста је недопустиво да се Устав БиХ, односно Дејтонски мировни споразум, крши на такав начин, да нико не реагује, а реагује на посљедице. Зато мислим да је ово писмо важно”, оцијенио је Чубриловић.

Чубриловић је назвао притиском позивање лидера партија из Српске у Тужилаштво БиХ због сједнице парламента Српске о враћању надлежности, диктираним из неког центра моћи.

“Нисам правник, али по увјеравању свих правника у Српској, ту нема кривичног дјела. Овдје се на уставан и законит начин покушавају ствари довести у ред”, рекао је он.

Чубриловић сматра да се на тај начин не може доћи до циљева, мада је, како је нагласио, свјестан да сила може све да уради, да ту не постоји право, већ право јачега.

“Не вјерујем да то може да да резултат који они очекују. Али је жалосна чињеница да и толико година послије рата нисмо учинили много у помирењу народа, што је био основни смисао присуства међународне заједнице овдје”, рекао је Чубриловић.

Он је додао да се понекад чини да су односи много лошији него деведесетих година, да присуство међународне заједнице није дало очекиване ефекте у БиХ.