ДРИНИЋ, 28. ЈУНА  – Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио је да избор делегата у Клуб Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ може одвијати само кроз Народну скупштину Републике Српске.


“Ако има неких неправилности оне треба да се оне констатују и у том случају овај процес треба да се врати у Народну скупштину на финализацију”, рекао је Чубриловић Срни.

Он је истакао да му није познато са које стране је наметнуто жријебање и на који начин ће то бити спроведено.

“То излази из оквира политичког рада и свих рјешења да се жријебањем одређује неко ко може бити предложен за доношење одлука за БиХ и Републику Српску”, истакао је Чубриловић.

Он је навео да би избор српских делегата требало да се врати у Народну скупштину Републике Српске.

Чубриловић је рекао да не вјерује да ће се кренути у процес промјене власти на нивоу БиХ у случају да ПДП жријебањем добије петог делегата у Клуб Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ спровешће у понедјељак, 1. јула, жријебање за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ између двије кандидатске листе које имају по 12 освојених гласова.

Суд БиХ одбио је раније жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК-а која је крајем маја поново признала листић ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Из Комисије је раније речено да су добили рјешење Суда БиХ којим се одбија жалба СНСД-а, односно потврђује одлука ЦИК-а о потврђивању резултата посредних избора за Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске.