БАЊА ЛУКА, 26. јануара – Морамо отварати дијалог и консензусом тражити рјешења за превазилажење свих проблема, а има их и не би требало да забијамо главу у пијесак и зато сам искористио своје пословничко право да сазовем сједницу на коју сам позвао и представнике бошњачког и хрватског народа који имају своје представнике у Народној скупштини и Вијећу народа Републике Српске, каже предсједник Народне скупштине, Недељко Чубриловић.

Он у разговору за “Глас Српске” истиче да би до краја седмице требало да буде одржан скупштински колегијум коме би предложио одржавање посебне сједнице с једном тачком дневног реда, а то је разматрање политичко-економске ситуације у БиХ.

– Обавеза ове генерације политичара јесте да разговарају без унапријед предложеног рјешења и да се на састанцима долази до рјешења која ће задовољити највећи број грађана БиХ и имати најдуготрајнији вијек трајања. Не видим зашто почетак тог дијалога не би био овдје у НСРС, а финализација нека буде и на неком другом мјесту – каже Чубриловић.

ГЛАС: Да ли сте зато позвали лидере, СДА Бакира Изетбеговића и ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да се обрате Народној скупштини?

ЧУБРИЛОВИЋ: Нама је неопходан разговор, јер хитно мора престати ово медијско “дување” рата у политичком и јавном дискурсу. Република Српска неће рат, ниједан њен званичник, ниједан медиј, ниједан изабрани функционер никада и нигдје није поменуо рат као опцију. У том смислу сам их позвао, посебно имајући у виду да су се оглушили на позив предсједнице РС која их је раније позвала на дијалог у складу са закључцима НСРС.

ГЛАС: Дакле, то не би била једна од оних посебних сједница на којима се требају доносити закони везани за закључке од 10. децембра?

ЧУБРИЛОВИЋ: Не. Зато је упућен позив представницима бошњачког и хрватског народа да се са својим ставовима отворено обрате посланицима и да отпочнемо ту врсту пријеко потребног дијалога о којем говорим.

ГЛАС: Опозиција је негодовала зато што су за посебну сједницу сазнали тек када су медији објавили да сте позвали лидере СДА и ХДЗ-а БиХ.

ЧУБРИЛОВИЋ: Све је у складу с Пословником, јер по члану 170. став 4, предсједник Скупштине може сазвати посебну сједницу. Не знам како било ко може да негодује тврдећи да је за сједницу сазнао када је чуо да сам упутио тај позив. Чули су онога тренутка када сам одлучио да искористим своје пословничко право које ми припада као предсједнику Народне скупштине да сазовем сједницу. Заиста не видим у чему је проблем.

ГЛАС: Када је ријеч о том позиву, потпредсједник СДА Адил Османовић практично је најавио да се његов лидер неће одазвати, при чему је позвао НСРС да повуче своје закључке од 10. децембра?! Шта то значи, да ли је и то још једно одбијање пружене руке из Републике Српске?

ЧУБРИЛОВИЋ: То је тражење начина да се ништа не ријеши, односно негирање БиХ и непризнавање њених институција. То је лош изговор за одбијање постизања рјешења за политичку кризу у БиХ. Не може један посланик са било којег нивоа или један политички функционер говорити шта и када би требало да ради Народна скупштина. Одбијају разговор због закључака из децембра, а ја их питам због чега се мјесецима нису одазвали позиву за дијалог. Подсјетићу да је Народна скупштина 13. маја усвојила закључке у вези с покретањем иницијативе за разговор и дијалог између страна, Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ. Од тада до децембра имали су осам мјесеци да отворимо разговор, али нису показали жељу нити вољу за то.

Срамота

ГЛАС: Како коментаришете писмо посланика СДА и ДФ-а у Парламенту БиХ у којем захтијевају од НСРС да стави ван снаге своје закључке од 10. децембра?

ЧУБРИЛОВИЋ: То је срамота, поготово њихов наредбодавни начин обраћања, а посебно иритантни су наводи о мирном рјешењу, јер то значи да неко има на уму и неке друге начине. Овдје се сви процеси могу рјешавати искључиво мирним путем, а не онако како то жели једна политичка опција.

ГЛАС: Да ли то СДА и ДФ сматрате за једну политичку опцију, јер су посланици те двије странке потписали писмо?

ЧУБРИЛОВИЋ: Ма то је иста прича, све је то опција СДА.